Boeuf Bourguignon
Kanske inte världens bästa bild men ni får lita på mig!
Det här behöver du
1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morot/morötter
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
10 st smålökar, ca, gärna steklökar
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon
Salt & peppar
Tillagning
1.
Det här behöver du
1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morot/morötter
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
10 st smålökar, ca, gärna steklökar
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon
Salt & peppar
Tillagning
1.
Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta.
2.
2.
Pudra över mjölet och rör om under
uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet
skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3.
uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet
skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3.
Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
Koka upp grytan under omrörning.
4.
4.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 3 timmar.
5.
5.
Skala under tiden smålökarna och dela champinjonerna
(konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i
strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6.
(konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i
strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6.
Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt
smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7.
Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer
salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt
potatis, ris & en fräch sallad.
smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7.
Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer
salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt
potatis, ris & en fräch sallad.
Kommentarer
Trackback