Min kalops
Jag använder oftast grytbitar eller en bit högrev, idag blev det
grytbitar.
1 kg Grytbitar (nötkött)
6 st steklökar
6 små
mörötter
8 dl vatten
Salt & Peppar
12 kryddpepparkorn
4
lagerblad
Lite kalvfond
Vetemjöl/Idealmjöl.
Först bryner jag köttet
i 2 stekpannor så det får färg, tillsammans med löken och saltar &
pepprar.
Sen häller jag över allt i en gryta och häller på lite fond,
vattnet, kryddpepparn & lagerbladen.
Sänk värmen och låt det sjuda i ca
en timme. Häll på morötterna och låt dom sjuda med i minst en timme till. Ibland
tar det ännu längre tid innan köttet är mört, jag brukar provsmaka efter 1½
timme och kolla hur det verkar. När köttet är mört reder jag av grytan till en
bra konsistens, idag blev det med idealmjöl men det funkar även med vetemjöl,
maizena eller potatismjöl, bara man rör ut det i lite vatten innan man
reder.
Innan serveringen smakar jag av och idag fick det gå i lite mer
fond och en tesked socker!
Lycka till!
grytbitar.
1 kg Grytbitar (nötkött)
6 st steklökar
6 små
mörötter
8 dl vatten
Salt & Peppar
12 kryddpepparkorn
4
lagerblad
Lite kalvfond
Vetemjöl/Idealmjöl.
Först bryner jag köttet
i 2 stekpannor så det får färg, tillsammans med löken och saltar &
pepprar.
Sen häller jag över allt i en gryta och häller på lite fond,
vattnet, kryddpepparn & lagerbladen.
Sänk värmen och låt det sjuda i ca
en timme. Häll på morötterna och låt dom sjuda med i minst en timme till. Ibland
tar det ännu längre tid innan köttet är mört, jag brukar provsmaka efter 1½
timme och kolla hur det verkar. När köttet är mört reder jag av grytan till en
bra konsistens, idag blev det med idealmjöl men det funkar även med vetemjöl,
maizena eller potatismjöl, bara man rör ut det i lite vatten innan man
reder.
Innan serveringen smakar jag av och idag fick det gå i lite mer
fond och en tesked socker!
Lycka till!
Kommentarer
Trackback