Renskavsgryta
500 gram Renskav
5 dl rensad kantareller eller trattisar
2 schalottenlökar
smör
2 dl crème fraiche
4 dl matlagningsgrädde
10 enbär (några hela och några krossade)
Rödvin
senap
tomatpuré
2 msk lingonsylt
1 Fond du chef kött
Kalvfond
svartpeppar
Idealmjöl
Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.
Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken.
Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt.
Lyft ur och tag åt sidan.
Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.
Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med rödvin, senap, fond och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)
Om grytan är tunn, red av den.
Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.