Småländsk ostkaka med äpple och vanilj.
Idag har vi gjort denna underbart goda efterrätten (som vi faktiskt ibland har till kvällsmat med), det är ju inget socker i den, bara honung och i grädden har jag bara vaniljpulver. Lite socker har man ju såklart i äppelmoset men inte alls så mycket som man behöver om man ska konservera och spara den.
Du behöver
2 äpplen
2 ägg
½ dl honung
1 burk Keso (250 g)
3 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
vaniljpulver
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa ägg honung och lite vaniljpulver.
- Skala och riv äpplena, krama ut vätskan och vänd ner i äggsmeten tillsammans med keso, vetemjöl & mjölk.
- Häll smeten i en smord, ugnssäker form.
- Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
-Servera den ljummen med lite äppelmos och vaniljgrädde
Jag gör aldrig efter något recept utan smakar mig fram. Oftast tycker jag att äppelmos är lite för sött och det måste det nästan vara om det ska hålla sig en tid i kylen men om man istället fryser in sitt mos eller bara gör en liten sats till det man ska ha just då, då kan man dra ner rejält på sockret.
Äppelmos
Äpplen
Vatten
Socker
(Vaniljpulver)
Skala och dela äpplena mindre bitar (idag gjorde jag på ca 5 st gröna äpple).
Lägg i en kastrull tillsammans med lite vatten, socker och ev vaniljpulver.
Låt koka upp och sen koka tills det blir mos när du rör med en sked.
Smaka av om det är tillräckligt med socker, annars har du bara i lite mer.
Kommentarer
Postat av: Anna
Åh, det lät gott med ostkaka, måste testas!
Postat av: Malin
Hejsan!
Vilka fantastiska tårtor du bakar. Bakar du på beställning? Hur går man tillväga i så fall? Är väldigt intresserad av en tårta till en pipp-tokig 2 åring :) /Malin
Trackback