Äppelkaka i stekpanna

 
 
Botten:
2 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
 

Gör så här:
Smält smöret i en stor stekpanna som du har ett passande lock till, och låt det svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt alla torra ingredienser och sedan det smälta smöret. Rör samman till en smidig smet och häll sedan smeten i stekpannan som du smälte smöret i. Sätt på locket och grädda botten på spisen på medelhög värme (eller strax under medelhög). Grädda tills kakan har satt sig och ytan känns klar. Det tar ca 12-15 minuter. Undvik att lyfta på locket eller flytta på stekpannan under tiden.

Stjälp upp kakan ur stekpappan med hjälp av locket. Om bottnen på kakan är för mörk är det bara att skära bort det.

 

Fyllning
3-4 äpplen (gärna av en syrlig sort)
75-100 g smör
1-1,5 dl socker

 

Gör så här:
Bred ut smöret i stekpannan som användes till bottnen. Strö över sockret. Skiva eller klyfta alla äpplen och lägg dem gärna i ett fint mönster ovanpå smöret och sockret i stekpannan. Skär ner mandeln grovt och sätt sedan stekpannan på spisen, denna gång på hög värme. Låt äpplena koka i smeten tills de börjar bli vackert karamellfärgade. Lägg kakbottnen ovanpå äpplena med den ogräddade sidan neråt. Ta bort stekpannan från värmen och låt den svalna innan den stjälps upp på ett serveringsfat. Om kakan har fastnat är det bara att värma den försiktigt på spisen tills den släpper.

 

Denna kakan var faktiskt jättegod och den kommer vi göra igen, men vi hade såklart kanel och russin på med.


Pippitårta till Astrid!

 
 
Astrid skulle ha en Pippitårta när hon fyllde 3 år och det fick hon också. Hennes reaktion när hon fick den var helt fantastisk, hon ville inte skiljas från den. Helst ville hon ha den i sätet brevid sig i bilen hem, så hon kunde titta på den hela tiden.
 
Den är fylld med blåbärsmousse och vaniljkräm med blåbär.
Spacklad med en dulce de leche smörkräm och täckt med marsipan.

Noahs födelsedagstårta!

 
Noah ville ha en "pissetunna" (gödselspridare) på sin tårta och det kände jag på en gång att jag inte reder ut så jag gav mig ut på jakt och hittade denna.
 
Den är fylld med Päronmousse och Dumleganache, spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med marsipan. "Jorden" är smörkräm med siktad kakao över.
 

RSS 2.0