Potatis & Purjolökssoppa

Igår gjorde jag en potatis och purjolökssoppa.
Supergod och väldigt värmande till middag när det börjar kyla på ute.
Till soppan bakade jag dessa frasiga frallorna, men jag bytade ut hälften av vetemjölet mot fullkornsdinkelmjöl.
 
 
Vi åt den med stekt bacon, bröd och mjölk till och jag ser redan fram emot
att få värma till en tallrik till lunchen idag, av det som blev över.

Här kommer receptet!
 
8 Potatisar (Mjölig sort, tex King Edward)
1 Purjolök
1 l Vatten
2 Fond du chef Grönsaker
1 msk Senap
1 dl Grädde
Smör
Salt & Peppar
 
Gör så här.
Skala och skiva potatisen. Fin strimla purjolöken.
Fräs potatisen och purjolöken i smör, utan att det tar färg.
Häll på vattnet och fonden (går bra med grönsaksbuljongtärningar) och låt koka under lock tills potatisen är sönderkokt, tar ca 15 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i senap, grädde och låt koka upp igen.
Är soppan för tjock, späd med vatten eller mjölk till önskad konsistens.
Smaka av med salt & peppar.
 
Vi serverade med stekt bacon och bröd och jag vill passa på att tipsa om ICAs färdigstekta baconskivor, sååå himla smidigt, bara att värma om man vill dom lite ljumna till och barnen älskar det!
 
 
 

Småländsk ostkaka med äpple och vanilj.

Idag har vi gjort denna underbart goda efterrätten (som vi faktiskt ibland har till kvällsmat med), det är ju inget socker i den, bara honung och i grädden har jag bara vaniljpulver. Lite socker har man ju såklart i äppelmoset men inte alls så mycket som man behöver om man ska konservera och spara den.
 
 
 
Du behöver
2 äpplen
2 ägg
½ dl honung
1 burk Keso (250 g)
3 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
vaniljpulver
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa ägg honung och lite vaniljpulver.
- Skala och riv äpplena, krama ut vätskan och vänd ner i äggsmeten tillsammans med keso, vetemjöl & mjölk.
- Häll smeten i en smord, ugnssäker form.
- Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
-Servera den ljummen med lite äppelmos och vaniljgrädde
 
 
Jag gör aldrig efter något recept utan smakar mig fram. Oftast tycker jag att äppelmos är lite för sött och det måste det nästan vara om det ska hålla sig en tid i kylen men om man istället fryser in sitt mos eller bara gör en liten sats till det man ska ha just då, då kan man dra ner rejält på sockret.
 
Äppelmos
Äpplen
Vatten
Socker
(Vaniljpulver)
 
Skala och dela äpplena mindre bitar (idag gjorde jag på ca 5 st gröna äpple).
Lägg i en kastrull tillsammans med lite vatten, socker och ev vaniljpulver.
Låt koka upp och sen koka tills det blir mos när du rör med en sked.
Smaka av om det är tillräckligt med socker, annars har du bara i lite mer.
 

Baka Cup Cakes med tjejerna

Idag har jag vart på ett Bed & Breakfast här utanför samhället.
Ett gäng tjejer har hyrt hela huset och jag blev ditbjuden för att hålla en liten "Cup Cake Kurs".
 
 
Jag hade förberett lite.
Bakat ett gäng minimuffins, både vanliga och kladdkake.
Förberett Ganacherna till frostingen och gjort två sorters fyllningar.
 
När jag kom dit så fick hälften av tjejerna baka muffins (jag hade ju redan förberett dom vi skulle dekorera men jag ville tipsa och tjejerna ville baka ;-)) och andra hälften vispa upp ganacherna.
 
Jag hade gjort en hallonfyllning i vaniljmuffinsen och en Kolafyllning till kladdkakemuffinsen.
Det var fyra olika ganacher, Geléhallon, Dumle, Mjölkchoklad med jordgubb och Vit choklad med Lime.
 
Här är lite recept.
 
Det var superlyckat och efter att Cup Cakesen var klara och stod i kylen så åkte jag hem.
Tjejerna skulle laga middag och ha dom till efterrätt sen.
 
 

Blandade tårtbilder

 
Nu har jag vart sådär dålig på att fota tårtorna så det blir bara lite sådär halvsuddiga bilder, tagna med mobilen.
 
Det är en Emil i Lönnebergatårta till mitt kusinbarn Leia,
fylld med jordgubbsmousse och bärkompott.
En Monster High tårta till Martinas Molly som fyllt 4 år,
fylld med limemousse och hallonmousse.
En bondgårdstårta till min kompis Christins lilla Stella,
fylld med hallonmousse och vaniljkräm med bär.
Längst ner i hörnet, en doptårta till Martinas lille Milo,
fylld med limemousse och hallonmousse.

RSS 2.0