Banoffee pie!

I förra veckan hade vi after work och då fick jag på min lott att ordna med något till kaffet.
Eftersom jag aldrig gjort en banoffee pie så blev det det!
Så här gjorde jag!
 
 
 
Banoffee pie
Räcker till 10-15 personer
 
Kexbotten
400 g digestivekex
175 g smör

Fyllning
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
1 st dubbeldaim
 
Gör så här:
 
Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten i en pajform.
Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten).
Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
Ta upp burkarna och låt dem svalna
Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
Skeda sedan över grädden och toppa med hackad daim.
 
 

Saftiga vetelimpor

 
 
Saftiga vetelimpor
 
6 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk sirap
12-13 dl vetemjöl
 
1. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen med saltet och mjölken. Tillsätt sirap och mjölet, lite i taget. 2.Knåda ihop degen på ett mjölat bakbord. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 40 minuter. 
3. Dela degen i två delar och forma till längder. Lägg längderna i varsin bakplåtspappersklädd brödform.
4. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
5.Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Täck eventuellt bröden med ett bakplåtspapper mot slutet av gräddningen.
 
Ett ljust formbröd som funkar väldigt bra att rosta när det blivit någon dag gammalt. Om det får bli gammalt vill säga, det blev inte det här hemma...

Bakdag!

Idag har vi bakat småkakor!
 
 
Chokladkakor med vitchoklad
 
Du behöver:
150 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
 
1. sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker krämigt, rör sedan ner ägget.
2. Blanda de torra ingredienserna och grovhacka chokladen. Blanda ner mjölet i äggsmeten och sist den hackade chokladen.
3. Rulla till 30 smår bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något med handen.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
 
Kolasnittar
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst.
2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
3. Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar. Rulla sedan varje del till en rulle och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut rullen något med fingrarna.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten. 
 
Chokladsnittar
 
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
1 litet ägg
2-3 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2-3 dl vetemjöl

Pärlsocker

1. Rör smöret mjukt ihop med sockret. Blanda i ägget.
2. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör snabbt ihop de med smöret.
3.Dela degen i två delar, rulla ut och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lite med, och pensla dem med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker, och grädda i mitten av ugnen på 200 C i ca 13-15 min. Skär i snittar medan de fortfarande är varma. 
 
Syltsnittar
 
 125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
ca 1/2 dl hallonsylt
 
1. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget.
2. Blanda de torra ingredienserna och arbeta in det i smörblandningen. Låt degen vila i kylskåp en stund.
3. Forma degen till tjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck en ”kanal” för sylten med pekfingret. Bred på sylten.
4.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter, beroende på kakornas tjocklek.
Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.
 
Lycka till!

RSS 2.0