I helgen hade jag bakat bröllopstårtor till Åsa & Tobias.
Dom önskade Vitt, lila och guld och tårtorna är fyllda med limemousse och hallon/blåbärsmousse med bär.
Jag har spacklat med mjölksmörkräm och täckt med extravit marsipan.
Dekorationerna är av marsipan.
Blommorna är målande med lite guldpulverfärg och små guldkulor.
Brudparet på toppen har Åsa & Tobias köpt själva och ställningen har jag hyrt av
Sylvi.
Jag hade bakat 30+30+20+10 och det hade blivit hela 10:an över och halva den ena 30 personers.
Alla hade tyckt jättemycket om den och brudparet var supernöjda.
Min sysslings Lilla Prinsessa, Gry fyller 5 år och hon ville ha en prinsessig, rosa tårta till sitt kalas.
Det var viktigt med kronan, det skulle vara rosa och gärna fjärilar på.
Hon har själv valt chokladbottnar med Jordgubbsmousse.
Jag fick välja resten och då blev det vaniljkräm med bär och sen spacklade jag med en chokladsmörkräm innan jag täckte med marsipan.
Lilla Kitty längst fram är inte ätbar och inget som Gry frågat efter men jag tyckte det passade med en liten sak längst fram och gillar hon den inte är det bara att ta bort den.
Nu när det är varmt och sommar så lagar jag inte varm mat på dagen utan det blir oftast att vi äter på kvällen.
Det är ingen som är hungrig på varm mat när det är så varmt ute.
Som ni säkert sett på Instagram eller kanske Facebook så gör jag smoothies i tid och otid och ungarna älskar det!
I dag och igår stekte jag varsin banankannkaka till mig och mamma och barnen fick plättar.
I mina smoothies är det väldigt varierande innehåll, beroende på vad jag har hemma.
Till 4 stora Smoothies behöver du
4 bananer (ekologiska)
5 dl Ekologisk, naturell yoghurt
½ dl gryn (Havregryn el boveteflingor)
250 gram frysta bär/frukt
Ev vaniljpulver eller flytande honung
Jag börjar med att dela bananerna i mindre bitar och mixa dom tillsammans med yoghurten och grynen.
Sen tar jag lite vaniljpulver och kör med stavmixern tills grynen inte syns längre.
Sist kör jag i bären/frukten och sen serverar jag direkt.
Den översta bilden är med hallon/mango och den nedersta är med hallon/blåbär.
I dag är det konfirmation i byn och just i skrivandets stund hörde jag kyrkklockorna ringa för konfirmanderna.
Jag har bakat tårtor till vår granne Maja och hennes kompis Filippa.
Båda ville ha likadana tårtor som jag gjorde till
Ida, min jobbarkompis förra året.
Detta är Filippas tårtor, hon har 2, en lite mindre och en större.
Det är Chokladbottnar med hallonmousse och chokladmousse i.
Alla dekorationer är av marsipan och till bokstäverna använder jag en sån
här.
Majas tårta är precis likadan innuti och utanpå med nästan, bara det att den är vit.
Hoppas det går bra för tjejerna i kyrkan och att dom blir ordentligt uppvaktade sedan!
Igår bakade jag 2 olika sorters småkakor.
Gammeldags Syltkakor
ca 20 st
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Garnering
Hallonsylt
Hacka samman ingredienserna till degen.
Rulla kulor av degen som du plattar till
och gör ett hål mitt i.
Klicka i lite sylt i hålet.
Lägg på bakplåtspapper och grädda 10 min
mitt i ugnen i 175 c.
Farmor Vilmas Bregottkakor
1 liten ask bregott
2 dl strösocker
Vispas poröst
4 dl vetemjöl
2 dl maizenamjöl
1 tsk bakpulver
ev vaniljpulver
Blanda torrvarorna med smöret.
Klicka smeten i små formar.
Grädda tills de fått fin färg,
mitt i ugnen i 175 c
Idag har jag gjort en omgång saft!
Jag kallar den för min sommarsaft och det gav mig nästan 6 liter!
2 kg rabarber
1 kg jordgubbar
2 1/2 l vatten
saft från 1 citron
2 kg strösocker
30 g citronsyra
Skölj rabarbern. Skär den i bitar.
Koka i vattnet tills rabarbern & jordgubbarna är helt mjuka.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 min.
Rengör grytan och häll tillbaka saften.
Tillsätt socker och citronsaft.
Koka under ständig skumning tills saften är helt klar.
Ta av från plattan och rör i citronsyran.
Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.
Förslut. Förvara svalt.
Den går givetvis utmärkt att frysa, fyll bara inte flaskorna ända upp, då kan dom spricka.