Solrosfrallor & Durumbröd

 
Solrosfrallor
3 g jäst

300 g - 3 dl kallt vatten

390 g - 6 ½ dl rågsikt

1-1½ tsk g salt

20 g - 1 msk honung

solrosfrön eller andra frön till utbakning

På kvällen

Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

På morgonen

Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt ungefär i mitten av ugnen (+ ev en i nedre delen för isbiten). Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik en gång på längden så att fomen påminner om en baguette. Pensla degen med vatten och strö på ordentligt med solrosfrön och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Dela degen i 4-5 cm breda bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Det ska bli 8-10 bröd totalt.  Låt papperet glida in på plåten med hjälp av en skärbräda, plåt eller bricka och spruta in i ugnen med en blomspruta eller lägg några isbitar på den understa påten. Sänk värmen till 250° (jag sänker dock alltid till 225 eftersom min ugn bränner så mycket ovanifrån) och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler.

 

Durumvetebröd
3 g - 3 krm jäst

3 dl - 300 g kallt vatten

1.5 dl - 90 g durumvetemjöl
 
5 dl - 300 g vetemjöl special
 
1.5 tsk salt
 
På kvällen
 
Bland ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt, det blir kladdigt men inte rinnigt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
 
På morgonen
 
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten på ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan riktligt med durumvetemjöl på en bakhanduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan upp undre långsidan så att skarven hamnar i mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handuken löst över brödet och låt jäsa i 40 min.
Vänd över degen på bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida över på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 min öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra vart femte minut tills brödet stått inne i 30-35 min. Tycker man att brödet får för mycket färg går det bra att sänka värmen till 225° eller 200°. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0