Solrosfrallor & Durumbröd
3 g jäst
300 g - 3 dl kallt vatten
390 g - 6 ½ dl rågsikt
1-1½ tsk g salt
20 g - 1 msk honung
solrosfrön eller andra frön till utbakning
På kvällen
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt ungefär i mitten av ugnen (+ ev en i nedre delen för isbiten). Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik en gång på längden så att fomen påminner om en baguette. Pensla degen med vatten och strö på ordentligt med solrosfrön och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Dela degen i 4-5 cm breda bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Det ska bli 8-10 bröd totalt. Låt papperet glida in på plåten med hjälp av en skärbräda, plåt eller bricka och spruta in i ugnen med en blomspruta eller lägg några isbitar på den understa påten. Sänk värmen till 250° (jag sänker dock alltid till 225 eftersom min ugn bränner så mycket ovanifrån) och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler.
Durumvetebröd
3 g - 3 krm jäst
3 dl - 300 g kallt vatten