Svärmors skållade limpor

Dag 1 1 kg Rågsikt 2 dl hela linfrön 2 dl kruska kli 1 liter kokhett vatten
Blanda allt torrt, tillsätt vattnet. Rör om väl och täck över, låt stå över natten.
Dag 2 3 pkt Jäst 2 dl fingervarmt vatten 3 tsk salt 2 dl vetegroddar 2dl sirap ca 1 kg vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet tills allt är upplöst. Tillsätt saltet, vete groddarna, och sirapen och rör om. Tillsätt det skållade mjölet lite pö om pö, rör det till en smidig smet. Blanda sist i vetemjölet, inte allt på en gång det kanske inte behövs, det kan också behövas mer, det ska bli lagom fast och lite kladdig.
Låt stå och jäsa i assistenten i ca 2 timmar med handduk över.
Starta maskinen och häll i mjöl efter behov, till en klibbfri deg, ta upp på bakbordet, dela i två delar och baka ut till två limpor som läggs bredvid varandra i en långpanna, lägg på en handduk och låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt in den i 150 grader varm ugn på nedersta falsen i 30 minuter. Höj sedan till 175 grader och flytta upp den till mitten i 70 minuter.
Ta ut bröden och låt svalna.