Kalljäst Frukostbröd
Eftersom jag fått tidningen Hembakat i veckan och där var ett recept på superenkla,
kalljästa frukostbröd så var jag ju tvungen att testa det.
Man plattar ut den ojästa degen i en långpanna och låter sen den jäsa i kylen över natten och bakar av den på morgonen. Sen är det bara att skära i rutor när den svalnat.
Hela familjen gav tummen upp.
Gör så här
12 g Jäst
2 dl Mjölk
2 Ägg
½ tsk Salt
6-6½ dl vetemjöl
Dag 1
1. Smula jästen och blanda ut med mjölken.
2. Tillsätt ägg och salt.
3. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg.
4. Platta ut i en bakplåtspappersklädd långpanna (mått 25x35 cm), olja gärna in pappret och fingrarna lite, det går lättare då. Det blir en väldigt platt det men var inte orolig, den jäser upp. Täck med bakduk och ställ i kylen över natten.
Dag 2
1. Sätt ugnen på 225 grader och ta ur brödet ur kylen.
2. Vispa ev upp ett ägg med lite vatten och pensla på för en glansigare skorpa. Strö på havregryn, sesamfrön eller vad man tycker passar bäst.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Kommentarer
Trackback