Boeuf Bourguignon

 
Kanske inte världens bästa bild men ni får lita på mig!


Det här behöver du
1,5 kg  fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt 
2 msk  smör 
2 st  morot/morötter 
3 msk  vetemjöl 
6 dl  rött vin 
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond) 
2 msk  tomatpuré 
0,5 tsk  torkad timjan 

1 st  lagerblad  
10 st  smålökar, ca, gärna steklökar 
400 gram  champinjoner, (helst små) 
2 paket  bacon
Salt & peppar

Tillagning
1.
Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta.
2.
Pudra över mjölet och rör om under
uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet
skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3.
Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
Koka upp grytan under omrörning.
4.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 3 timmar.
5.
Skala under tiden smålökarna och dela champinjonerna
(konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i
strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6.
Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt
smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7.
Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer
salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt
potatis, ris & en fräch sallad.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0