Himmelsbröd

 
Himmelsbröd
ca 20 bröd
 
25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2-8 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme.

Degen skall bara jäsa en gång. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl.

Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm. Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter.

Låt svalna UTAN bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0