Bakdag!

Idag har vi bakat småkakor!
 
 
Chokladkakor med vitchoklad
 
Du behöver:
150 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
 
1. sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker krämigt, rör sedan ner ägget.
2. Blanda de torra ingredienserna och grovhacka chokladen. Blanda ner mjölet i äggsmeten och sist den hackade chokladen.
3. Rulla till 30 smår bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något med handen.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
 
Kolasnittar
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst.
2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
3. Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar. Rulla sedan varje del till en rulle och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut rullen något med fingrarna.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten. 
 
Chokladsnittar
 
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
1 litet ägg
2-3 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2-3 dl vetemjöl

Pärlsocker

1. Rör smöret mjukt ihop med sockret. Blanda i ägget.
2. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör snabbt ihop de med smöret.
3.Dela degen i två delar, rulla ut och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lite med, och pensla dem med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker, och grädda i mitten av ugnen på 200 C i ca 13-15 min. Skär i snittar medan de fortfarande är varma. 
 
Syltsnittar
 
 125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
ca 1/2 dl hallonsylt
 
1. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget.
2. Blanda de torra ingredienserna och arbeta in det i smörblandningen. Låt degen vila i kylskåp en stund.
3. Forma degen till tjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck en ”kanal” för sylten med pekfingret. Bred på sylten.
4.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter, beroende på kakornas tjocklek.
Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.
 
Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0