Galet goa stekpannebröd
Stekpannebröd
Jag har stekpannor som man kan ha i ugnen men om man inte har det så går det likabra med en springform och bakplåtspapper.
25 g jäst (½ pkt)
5 dl vatten, ljummet
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk brödsirap
10-12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, sirap och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet och njut!
Mina Minicupcakes!
Ska försöka samla recepten till mina minicupcakes här tänkte jag.
Här kommer grundreceptet på själva minimuffinsen.
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör (rumstempererat)
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk äkta vaniljpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.
Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät.
Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
Fyll muffinsformar till max 2/3. Grädda i ugnen i cirka 10 min.
Jag brukar frysa mina muffins innan jag spritsar dom, frostingen/ganachen håller formen bättre om man spritsar på riktigt kalla muffins.
Här kommer några olika recept på just frostingen.
Vit chokladfrosting
200 g Vit choklad
200 g Färskost
Smält chokladen.
Blanda i färskosten.
Tillsätt florsocker efter behag, tills du får rätt konsistens.
Vit chokladsmörkräm
100 g smör
100 g färskost
100 g vit choklad
Gör så här:
Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.
100 g vit choklad
Gör så här:
Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.
Smält chokladen och låt den svalna något.
Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp
Här kommer recept på chokladganache
500 g choklad (minst 53%)
500 g grädde (5 dl)
Gör ganachen så här:
Hacka chokladen och lägg den i en rostfri bunke eller liknande.
Värm upp grädden på spisen. Låt den koka upp.
Häll den varma grädden över chokladen.
Låt stå i några minuter. Rör om och blanda väl.
Låt stå i rumstemperatur tills önskad konsistens.
Värm upp grädden på spisen. Låt den koka upp.
Häll den varma grädden över chokladen.
Låt stå i några minuter. Rör om och blanda väl.
Låt stå i rumstemperatur tills önskad konsistens.
Riktlinjer för olika typer av ganache:
1 del choklad (minst 53%) och 1 del grädde för mjukare ganache.
2 delar choklad (minst 53%) och 1 del grädde för fastare ganache. (Jag gör oftast denna när jag gör våningstårtor eller om tårtan ska stå framme länge.)
2,5 del mjölkchoklad och 1 del grädde för mjölkchokladganache.
3 – 3,5 delar vit choklad och 1 del grädde för vit chokladganache.
1 del choklad (minst 53%) och 1 del grädde för mjukare ganache.
2 delar choklad (minst 53%) och 1 del grädde för fastare ganache. (Jag gör oftast denna när jag gör våningstårtor eller om tårtan ska stå framme länge.)
2,5 del mjölkchoklad och 1 del grädde för mjölkchokladganache.
3 – 3,5 delar vit choklad och 1 del grädde för vit chokladganache.
Jag ÄLSKAR att arbeta med ganache, helt klar det enklaste när man gör tårtor
och även supergott till cupcakes.
Sommartårta
Idag hade jag med mig en riktigt, riktigt god sommartårta till min farfars 80-års firande.
Jag har tre olika lager fyllningar i den.
Först har jag en limecurdmousse i botten, sen en mousse på röda bär (körsbär, vinbär och jordgubbar) för att avsluta med en hemkokt vaniljkräm överst.
Jag har täckt tårtan med en vit choklad-creme cheese-frosting och massor med nyplockade bär från tjärby.
Minicupcakesen är med vanilj och citron. Även där med bär och creme cheese frosting.
Kalljäst Frukostbröd
Eftersom jag fått tidningen Hembakat i veckan och där var ett recept på superenkla,
kalljästa frukostbröd så var jag ju tvungen att testa det.
Man plattar ut den ojästa degen i en långpanna och låter sen den jäsa i kylen över natten och bakar av den på morgonen. Sen är det bara att skära i rutor när den svalnat.
Hela familjen gav tummen upp.
Gör så här
12 g Jäst
2 dl Mjölk
2 Ägg
½ tsk Salt
6-6½ dl vetemjöl
Dag 1
1. Smula jästen och blanda ut med mjölken.
2. Tillsätt ägg och salt.
3. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg.
4. Platta ut i en bakplåtspappersklädd långpanna (mått 25x35 cm), olja gärna in pappret och fingrarna lite, det går lättare då. Det blir en väldigt platt det men var inte orolig, den jäser upp. Täck med bakduk och ställ i kylen över natten.
Dag 2
1. Sätt ugnen på 225 grader och ta ur brödet ur kylen.
2. Vispa ev upp ett ägg med lite vatten och pensla på för en glansigare skorpa. Strö på havregryn, sesamfrön eller vad man tycker passar bäst.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Att ha haft en bakhelg!
Ojojoj, vad det har bakats här hemma i helgen.
Jag hade en massa bär på buskarna här ute att ta hand om så jag kokade en kompott på körsbär, vinbär och mynta som jag sen gjorde en mousse av som blev väldigt god!
För att inte vi ska behöva äta ihjäl oss på tårta här hemma så gjorde jag en som jag körde bort till jobbet.
I denna har jag vanliga sockerkaksbottnar med äkta vanilj,
Bärmousse på körsbär, röda vinbär, några jordgubbar och ett bar kvistar mynta.
Ett lagar hemkokt vanlijkräm med färska vinbär.
Tårtan är täckt med en creme cheese frosting på mörk choklad och sen garnerad med vinbär, späda smultronblad och lite riven vit choklad.
Vi hade fikagäster idag så då svängde jag ihop en tårta med samma fyllningar och emellan hade jag kanterna jag skurit av på några tårtbottnar jag bakat. För igår bakade jag 6 stycken tårtbottnar.
För enkelhetens skull så täckte vi bara den med vispgrädde och bär.
Riktigt smarrig faktiskt och gästerna gav högsta betyg.