Mug cake

 
Till Fredagsmyset!
En "Mug Cake", alltså en slags kladdkaka som man kör i micron i en mugg. Jag gjorde den dock i ett glas för att det skulle se lite festligare ut.
 
Det finns två varianter, här kommer den ena.

Det här behöver du till 2 st koppar :

 4 msk mjöl

1/2 dl nutella

4 msk socker

3 msk Kakao

1 ägg

3 msk olja

3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här : Ta fram 2 koppar, Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna. Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.30 - 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 40 sekunder.

Serveras genast.


Och här är en variant utan nutella.

4 matskedar mjöl

4 matskedar socker

2 matskedar kakao

1 ägg

3 matskedar mjölk

3 matskedar olja

3 teskedar hackad choklad (valfritt)

Ev en skvätt sprit/likör

2 muggar

Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en stor mugg. Tillsätt ägget och rör tills allt mixats samman. Häll i mjölken och oljan, fortsätt röra fint.Lägg ner hackad choklad och en skvätt sprit om du vill, rör ordentligt igen.Ställ muggen i mikron och tillaga på högsta värme. Kakan kanske reser sig över kanten men det är okej.

Kör inte för länge, då blir den seg, börja med 1 minut.


Kladdig kladdkaka

Som ett litet tillägg bara. Nu när jag bakat denna så många gånger, jag vispar ALDRIG ägg och socker. Bara rör ihop det, det ska inte bli en mjuk och porös kaka, det ska bli kladdigt så in i norden!

Sopbils-tårta!

 
Denna tårtan är gjord på ljusa bottnar,
fylld med After Eightganasche, hallon/mangomousse, spacklad med smörkräm och täckt med marsipan.
Alla dekorationer är gjorda av marsipan.

Fyllda bröd

 
Här kommer receptet på dessa galet goda, fyllda bröden..
Detta recept blir 2 bröd, jag dubblade dock receptet. Osten jag hade i var riven Västerbottenost.
 
Deg
25g Smör
1½ dl Vatten
1 dl Mjölk
25g Jäst
1 msk Honung
1 tsk Salt
ca 7 dl Vetemjöl
 
Fyllning
1½ dl Soltorkade tomater i strimlor
2 dl Riven ost
Oregano
 
Gör så här
1. Smält smöret. Ha i vatten,mjölk och låt det bli fingervarmt (37°).
2. Smula jästen i en bunke. Häll i vätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt saltet och honungen.
3. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x30 cm.
5. Stö över ost, tomater och oregano och rulla ihop till 2 längder. Lägg på bakplåt och låt jäsa i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225°
7. Pensla bröden med vatten och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Jordgubbscheesecake

 
Botten
200 g Degistivekex (jag hade inga och gillar inte det så jag tog Mariekex)
50 g Vit choklad
75 g Smör (Om man tar Mariekex får man ta något med smör, ca 100g)
 
Fyllning
250 g jordgubbar (Jag tog mer, vill ha mycket jordgubbssmak!)
300 g Philadelphiaost
2 dl Creme Fraiche
2 msk Majsstärkelse (Jag hade i lite mer eftersom jag hade i mer jordgubbar)
1 dl Strösocker
1 Lime, rivet skal
1 tsk Vanilsocker (jag hade i ½ tsk vaniljpulver)
 
Limetäcke
3 Gelantinblad
2½ dl Creme Fraiche
2 msk Strösocker
2 msk Lime, saften (Jag hade i mer, jag hade i saften från 2 lime och skalet från 1)
 
Dekoration
Färska jordgubbar
ev Citronmeliss
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa kexen med hackad choklad till en smulig massa.
Blanda i den smälta smöret och tryck ut den i bottnen på en bakplåtspappersklädd form, med avtagbar kant.
(Enklast är om man klämmer fast ett bakpapper i bottnen och sen smörar kanterna så fastnar pappret lätt)
 
2. Grädda bottnen i ca 10 minuter.
 
3. Mixa jordgubbar, philadelphiaost, creme fraiche, majsstärkelse, socker, limeskal och vaniljpulver. Häll allt i formen och grädda på nedersta falsen i ca 40 minuter (min tog en timme, men jag hade ju i mer jordgubbar) den ska vara dallrig men inte lös). Låt svalna och ställ sedan kallt.
 
4. Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Blanda creme fraiche, socker och lime i en kastrull och värm på svagvärme. Ha i gelantinbladet och låt det värmas med tills det har smält.
 
5. Häll över blandningen över den kalla cheesecaken (Försiktigt!) och ställ tillbaka tills allt stelnat.
Dekorera med jordgubbar vid servering!

Syrensaft, igen...

I år provade jag ett annat reccept, lika gott det!
 
 
 

Somrig pavlova!

 
Jag utgick ifrån ett recept men i vanlig ordning så ändrade jag rätt så ordentligt på det...
Ska se om jag kan tänkas komma ihåg hur jag gjorde ;-)
 
Marängbottnar
 4 st äggvitor
En knivsudd salt 
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa upp äggvitorna med lite, lite salt, till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut en rund botten ca 20-25 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en liten kant längst ut.
5. Grädda i nedre delen av ugnen och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Stäng av ugnen och låt marängen stå tills ugnen är helt sval.
 
 
Lime & Flädercurd
 2 st lime (rivet skal av den ena samt saft från båda) 
1-1½ dl outspädd flädersaft 
40-50 g smör
0.25 dl strösocker 
2 st äggula 
2 st ägg
 
1. Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda curden i.
2. Riv skal från limen och pressa ur saften.
3. Smält smöret och blanda sedan allt i en rostfri bunke (smaka av och ha ev i mer socker)  
4. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.
 
Lägg marängbottnen på ett fat och lägg på en rejäl klick (jag använde allt...) Lime & flädercurd.
Bred ut mot kanten. Spritsa grädden över curden och toppa med frukter och/eller bär.
 

Tårtbotten "Lika delar"

 

Tårtbotten Lika delar

 Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.

2 ägg- ca 20 minuter
3-4 ägg- ca 25-30 minuter
5-6 ägg- ca 35-40

Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.


Mina smarriga Petit Chouxer!

Man kan tro att det är jättesvårt att göra och varje gång jag bjuder på dessa smarriga bakverk så blir alla jätte imponerade! Men som sagt, dom är superenkla och man kan ju fylla med vad man vill!

Här kommer receptet på själva "brödet"

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Smält smöret, häll i vattnet och låt blandningen koka upp.
Ta från plattan och vispa ner mjölet tills degen släpper kastrullen.
Rör i ett ägg i taget.
Spritsa ut valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 30 minuter i 175 grader.
Låt dem svalna och klipp sedan av toppen och fyll med vad du vill.
 Lägg på toppen som ett lock.


Jag spritsade mina lite avlånga och när dom hade svalnat så fyllde jag med Limemousse och Vit chokladganache.Sen skivade jag jordgubbar och la på, på med locket och ringla över lite smält choklad.

Jag la upp det på ett fat ihop med några chokladdoppade jordgubbar.


Syrénsaft

Jag fick ut 1½ liter saft på detta recept, som sedan ska blandas 1+4.

30 klasar Lila bondsyrén
1 kg Socker
1 l Vatten
30 g Citronsyra
1 Lime & 1 Citron
(Man kan ta bara Citroner eller bara Lime om man vill)

Skölj blomklasarna och rensa dem så bara blommorna blir kvar.
Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig.
Rör i Citronsyran.
Tvätta och skiva citrusfrukterna och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock.
Häll över det kokheta socketvattnet och låt det svalna under lock.
Förvara i kylen i 3 dagar och sila sedan genom en silduk (jag har bara en vanlig sil och det gick alldeles utmärkt!).
Tappa på rena flaskor!


Rabarbermousse

 
Här kommer ett supergott recept som jag haft i tårtor men även väldigt god som dessert!

250 gr skalade och tärnade rabarber
1 dl vatten
2 msk socker
2-3 gelantinblad
½ tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelantinbladen
Skala och tärna rabarberna
Lägg i kastrull, häll i vattnet och sockret. 
Låt koka 5-10 min tills rabarberna blir mjuka
Häll i vaniljsockret
Krama ut gelantinbladen och låt dom smälta i rabarberkompotten
Låt kallna
Vispa grädden och blanda ihop med rabarbersmeten.
Låt stå kallt i minst 2 timmar


Cake Pops

Cake Popsen jag "bakat" har verkligen väckt intresse lite överallt och receptet önskas.
Det kommer här!

Detta är vad jag har använt.
 


2 paket fyllda kex
(Denna sorten finns med choklad, citron & cocos oxå och är på 125g/st)
½ paket färskost
(100 g och det är samma typ som Philadelphia)

Mixa kexen till smulor i en matberedare.
Häll i färskosten och mixa till en deg. Börja med lite mindre först så du ser att det blir lagom, blir det för mycket blir det för löst och går inte att rulla kulor.
Rulla degen till små kulor (inte större än en 5-krona!) och ställ in i kyl minst en timme.

Smält valfri choklad (ca 150-200g) över ett vattenbad.
Vill man ha Cake Popsen på pinne så tar man exempelvis grillspett,
annars finns det klubbpinnar att köpa hos tex Strössel & Annat.

För att få en lite mer lättarbetad choklad att doppa i kan man smälta i lite cocosfett.
Tryck pinnen i cake popen och doppa i chokladen. Snurra runt så du fått överallt.


Strö lite strössel på innan chokladen stelnar och ställ pinnen i exempelvis ett block oasis.
Har du inte oasis så går det lika bra att fylla en bunke/hink/skål med socker och ställa pinnarna i.

Har man inte pinnar går det lika bra att doppa dom och låta dom stela på ett bakplåtspapper.
 

Låt cake popsen stelna i kylen.

Smaska i dig dom på direkten, annars går dom alldeles utmärkt att frysa!

Emil tyckte det var riktigt smaskens!
 


I mina ljusa hade jag citronkex, doppade i vit choklad och strössel.
I dom mörka hade jag chokladkex, lite kakao, doppade i mjölkchoklad men jordgubbsströssel.


Limemousse

 

(Receptet ger ungefär 2 lager fyllning till en normalstor tårta på 25cm.)

1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3-4 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan.

Vispa grädden fluffig men inte för hårt.

I en annan bunke vispar du creme fraiche och socker,
på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig.
Tillsätt det rivna limeskalet och rör om.
Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.

Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.


Tårtor till två Prinsessor

Idag har jag gjort klart 2 stycken tårtor.
Det ska inte alls vara till samma personer men båda ville ha lite "prinsessiga" teman.
 
 
 
Båda tårtorna har ljusa bottnar, fyllda med Jordgubbsmousse och rabarberrippel och Vaniljkräm med bär.
Båda är täckta och dekorerade med marsipan som jag köpt här. Hello Kitty har jag inte gjort, den är köpt här och är såklart helt ätbar, gjort i gelé.
 
Rabarberrippel har jag gjort genom att koka ihop späda rabarberstjälkar med syltsocker och låtit det svalna.
När jag sen fyller tårtorna så häller jag på jordgubbsmoussen och klickar/häller ut rabarberkompotten på och sen drar jag bara med sleven runt ett par drag, inte så det blandar sig ordentligt.
 

Torparlyckor

 
Torplyckor på mitt sätt, ca 50 st

Knappt 3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
150 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman alla ingredienser och rulla degen till små bollar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till med en gaffel.
Grädda ca 12-15 min i 175°.

Himmelsbröd

 
Himmelsbröd
ca 20 bröd
 
25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2-8 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme.

Degen skall bara jäsa en gång. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl.

Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm. Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter.

Låt svalna UTAN bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.


Macroner / Macrons

 

Macarons /Makroner


Receptet ger ca 50 st  (enkla, om de spritsas som femkronor)

170 g florsocker (knappt 3dl)

110 g siktat mandelmjöl

90 g äggvita (ca 3 st)

2 msk strösocker

Ev lite karamellfärg

Ev smaksättning

Gör så här:

Väg upp florsockret.
Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan (ev tillsammans med lite färg och arom).
Blanda tills du har en jämn smet. Spritsa rundlar, knappt stora som femkronor på bakplåtspappret. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

Sätt ugnen på 125°c. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 min. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från mattan/bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Jag väger alla mina ingredienser och sen hade jag i lite gul karamellfärg och vaniljpulver.


Jag har även hittat den absolut enklaste och godaste smörkrämen!


Smörkräm
300 g Rumsvarmt smör

En burk kondenserad mjölk


Vispa det mjuka smöret kraftigt med elvisp och tillsätt sedan den kondenserade mjölken. Jag hade i lite vanlijpulver och även där liiite gul karamellfärg. Det blir som en kola/vanlijsmörkräm.


Den passar sen alldeles utmärkt att spackla tårtor med (innan man lägger på marsipan eller sockerpasta tex) Min smörkräm skar sig första gången men det gör inget, det är lätt att "rädda", vispa upp en liten klick rumsvarmt smör på nytt och klicka sedan i den "misslyckade" smörkrämen, en matsked i taget.


Knäckebröd

Detta supergoda knäckebröd bakade jag här om dagen och det tog slut väldigt fort
här hemma och sen dess har jag bakat flera plåtar och även exprimenterat en del
med receptet med mycket lyckat resultat!

Här kommer ursprungsreceptet.

Fröigt knäckebröd

2½ dl Majsmjöl
½ dl Solrosfrön
½ dl Pumpakärnor
½ dl Sesamfrön
½ dl Linförn
½ dl Olivolja
2½ dl Varmt vatten
Flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser utom saltet.
Bred ut/platta (jag använde en slickepott och det gick alldeles utmärkt!) tunnt på ett bakplåtspapper.
Strö till sist över flingsalt, grädda i 1 timme
(fast jag tycker nog att det var väl länge, nästa gång köra jag nog bara 50 minuter)

Igår och idag har jag testat med detta istället.

Fullkornsknäcke

2½ dl Grahamsmjöl (el grovt rågmjöl)
½ dl Vetekross
½ dl Rågkross
½ dl Linfrön
½ dl Sesamfrön
½ dl Olivolja
2½ dl Varmt vatten
Flingsalt

Supergott det med!

Solrosfrallor & Durumbröd

 
Solrosfrallor
3 g jäst

300 g - 3 dl kallt vatten

390 g - 6 ½ dl rågsikt

1-1½ tsk g salt

20 g - 1 msk honung

solrosfrön eller andra frön till utbakning

På kvällen

Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

På morgonen

Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt ungefär i mitten av ugnen (+ ev en i nedre delen för isbiten). Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik en gång på längden så att fomen påminner om en baguette. Pensla degen med vatten och strö på ordentligt med solrosfrön och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Dela degen i 4-5 cm breda bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Det ska bli 8-10 bröd totalt.  Låt papperet glida in på plåten med hjälp av en skärbräda, plåt eller bricka och spruta in i ugnen med en blomspruta eller lägg några isbitar på den understa påten. Sänk värmen till 250° (jag sänker dock alltid till 225 eftersom min ugn bränner så mycket ovanifrån) och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler.

 

Durumvetebröd
3 g - 3 krm jäst

3 dl - 300 g kallt vatten

1.5 dl - 90 g durumvetemjöl
 
5 dl - 300 g vetemjöl special
 
1.5 tsk salt
 
På kvällen
 
Bland ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt, det blir kladdigt men inte rinnigt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
 
På morgonen
 
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten på ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan riktligt med durumvetemjöl på en bakhanduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan upp undre långsidan så att skarven hamnar i mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handuken löst över brödet och låt jäsa i 40 min.
Vänd över degen på bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida över på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 min öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra vart femte minut tills brödet stått inne i 30-35 min. Tycker man att brödet får för mycket färg går det bra att sänka värmen till 225° eller 200°. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

Boeuf Bourguignon

 
Kanske inte världens bästa bild men ni får lita på mig!


Det här behöver du
1,5 kg  fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt 
2 msk  smör 
2 st  morot/morötter 
3 msk  vetemjöl 
6 dl  rött vin 
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond) 
2 msk  tomatpuré 
0,5 tsk  torkad timjan 

1 st  lagerblad  
10 st  smålökar, ca, gärna steklökar 
400 gram  champinjoner, (helst små) 
2 paket  bacon
Salt & peppar

Tillagning
1.
Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta.
2.
Pudra över mjölet och rör om under
uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet
skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3.
Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
Koka upp grytan under omrörning.
4.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 3 timmar.
5.
Skala under tiden smålökarna och dela champinjonerna
(konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i
strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6.
Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt
smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7.
Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer
salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt
potatis, ris & en fräch sallad.
 
 

Smarrig kasslergratäng

 
Jag har inga exakta mått men det behövs inte heller.

Du behöver:
Ris
Kassler
Fryst mix, Ärtor/majs/paprika
Beanaisesåspulver (en såndär 3 pack)
Riven ost.

Jag kokar alltid mitt ris i ugnen, superduper smidigt och perfekt när man gör denna gratäng,
men det går givetvis bra att koka det precis hur man vill.

Koka riset direkt i ugnsformen
(häll på kokande vatten in i ugnen i 20 minuter på 200 grader med lock eller något annat ovanpå, typ en plåt.)
Gör beasåsen som det står på paketen (något lösare)
När riset nästan är klart tar man ut det, blandar med lite grönsaksmix.
Lägger stavad kassler uppe på och häller över såsen.
Ost på toppen och ställ tillbaka tills osten smält och fått lite färg.

Extra festligt blir det
med en smarrig sallad till!

Mörk & Vit chokladmousse

 

Mörk chokladmousse

200 g mörk choklad, 70%

4 st ägg

2 msk honung

Vit chokladmousse

200 g vit choklad

2 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt (creme fraiche)

Blåbär/hallon, till garnering

Gör så här

1. Smält chokladen i vattenbad, separera gulorna och rör ner gulorna och honungen i den smälta chokladen.

2. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i chokladsmeten.

3. Smält vit choklad i vattenbad, låt svalna lite, rör ner yoghurten och den vispade grädden.

4. Tag fram serveringsglas och fyll först med mörk chokladmousse, sen vit chokladmousse, varva och avsluta med den vita moussen.

5. Ställ i kylen minst 2 timmar. Servera med färska hallon.


Som sagt, himmelskt gott och inte alls så sött som man kan tänka sig, eftersom där inte är något tillsatt socker alls.


American Pancakes

 
Recept på smarriga Amerikanska pannkakor efterfrågas så här kommer det!
(jag gjorde dubbelsats...)

Ingredienser
1 ägg
2½ dl mjölk
2 msk smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker
½ tsk salt

Gör så här
Vispa samman ägget och mjölken.
Smält smöret och vispa ner det i mjölkblandningen.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Rör ner mjölblandningen i mjölkblandningen.
Stek i plättjärn eller i stekpanna, det går precis lika bra för de flyter inte ut.
Jag hällde i knappt 0,5 dl till varje plätt.

Kolapannacotta

 
Kolapannacotta med stekta äpplen
6 st

2 dl kondenserad mjölk (konservburk)
3 dl vispgrädde
2 gelantinblad
1 krm vaniljpulver alt. en urskrapad vaniljstång

Äpplen
Smör
Råsocker
Kanel

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i vatten.
Koka upp grädden, kondenserad mjölk.
Tillsätt vaniljen.
Dra av från plattan och krama ur gelantinbladen, och lägg ner dem i den heta gräddblandningen, och låt smälta. Häll upp i portionsformar, och låt den stelna lite lätt i kylen några timmar.
Strax innan serveringen så tärna några äpplen och stek ihop med lite råsocker, kanel
(jag hade dessutom på lite malen kardemumma och det var mums!) tills äpplena är mjuka.

Mammas goda äppelpaj!

 
Mammas goda Äppelpaj!

5-6 äpplen

125 g smör

1,5 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

(kanel)

Smält smöret, rör ner mjöl blandat med bakpulver och socker. Lägg skalade och klyftade äpplen i en form, (jag strör över lite potatismjöl & kanel) och bred smeten över äpplena.

175-200º 30-45 minuter.

Mamma & Jag dubblar alltid detta receptet. Lycka till!


Ljuvlig äppelkräm

 
Äppelkräm med kanel & vanilj

Äpplen (ca 1 liter skalade äpplen i bitar)
4 dl vatten
ca 1/2 dl socker (råsocker)
2 msk potatismjöl
2-3 kanelstänger
½-1 tsk vaniljpulver

Skala äpplena, kärna ur och skär dem i bitar.
Koka frukten mjuk med vatten, socker, kanelstång & vaniljpulver.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.
Tag kastrullen från värmen. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning.
Krämen ska sedan bara koka upp. Häll upp den och sockra på ytan så att den inte skinnar sig.

Nästa gång måste jag dubbla eller trippla receptet för det tog slut fort och vi hade gärna tagit mer, allihopa...

Kotårta!

 
Jag har precis blivit klar med min första Ko-Tårta!
 
Måste säg att jag är ganska nöjd faktiskt.
Den är fylld med mousserna jag la upp recepten på igår, alltså Päronmousse och Chokladmousse.
 
Alla dekorationerna är i marsipan och den är även täckt med marsipan.

Torparlimpa

 
Torparlimpa med filmjölk
En långpanna, Ugn 150º

Du behöver:
1 liter Filmjölk
19-20 dl Rågsikt
2 msk Bikarbonat
2,½ dl Sirap (brödsirap)
ca 4 nävar olika frön
(Jag använde Solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, vete & rågkross)

Gör så här:
Sätt ugnen på 150º
Värm filmjölken till 37º
Blanda dom torra ingredienserna i en skål
Rör i sirapen i den uppvärmda filmjölken och rör ner i mjölblandningen.
Bred ut i en bakplåtspappersklädd plåt med kant (långpanna)
Grädda i ca 50 minuter.
Stäng av ugnen och låt stå i 10 minuter till innan du tar ut den.

Päronmousse & Chokladmousse

Idag har jag lagt emellan en tårta och då var önskemålet att det skulle vara päronmousse, den andra fyllningen fick jag välja själv. Päronmousse och chokladmousse är ju jättegott ihop, så det blev det.
Här kommer recepten på de båda tårtfyllningarna.
 
 
Päronmousse

5 gelatinblad
1 burk konserverade päron, ca 800 gr (varav ca 500 gr päron).
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
(ev. päronessens, 30 droppar)
grön färg (karamell- eller pastafärg)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll bort sockerlagen o mixa päronen till en slät kräm eller en "ojämnare" kräm om man vill ha lite bitar i.
Jag sparade 2 päronhalvor och skar i bitar och blandade i den släta krämen efter jag mixat,
så man får "något att bita i"
Vispa grädden ganska hårt.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på spisen tillsammans med ca 0.5 dl av de mixade päronen och sockret. När gelatinet smält häller man tillbaka det ner i päronkrämen och tillsätter ev päronessensen o grön färg (jag har inte i varken essens eller färg, det behövs absolut inte och jag försöker håla mig till så lite tillsatser som möjligt i mina tårtor).
Rör till sist i hop päronkrämen och grädden.
 
Jag fyller alltid mina tårtor med mousserna medan dom är ganska lösa (i formen), så stelnar dom sen i kylen över natten, och ger en stabil tårta att spackla dagen efter.
 
 
Enkel Chokladmousse
 
3 dl Grädde
3 Äggulor
150 g Mörk choklad
(ca 75 g hackad mjölkchoklad)
 
Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
Tillsätt äggulorna, en i taget. Det blir en ganska fast "gegga" när man tillsätter den första gulan men det blr bättre när man rör i resten lite snabbt.
Vispa grädden, (inte FÖR hårt) och blanda ner chokladen där i.
 
Jag hackar alltid lite mjölkchoklad och har i, så man får lite tuggmotstånd.
 
 

Nyttig Filmjölkslimpa

Ingredienser:
4½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl mandlar eller nötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2½ dl grovt rågmjöl eller rågsikt
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat

Så här gör du:
Hacka nötter och frukt grovt och blanda med övriga torra ingredienser.
Blanda fil och sirap i en stor bunke och rör ner torrblandningen.
Klä en avlång form med bakplåtspapper så att ändarna sticker ut och fyll den med
smeten, strö lite havregryn eller frön ovanpå. Grädda i 45 - 60 minuter i 200° i ugnens mitt.

Nu gör inte jag precis efter receptet (som vanligt...).
Igår bytade jag ut sirapen mot rårörda lingon.
Jag hade ingen annan torkad frukt förutom russin, men det hade jag massor av.
I stället för nötter hade jag pumpakärnor. Dessutom hade jag ingen filmjölk (man
kan ju undra varför jag valde denna limpan....) men jag hade yoghurt!

Cupcakes med äpple & kanel

Jag tänkte bjussa på mitt bästa muffinsrecept, som jag använder till mina Cupcakes.
Detta receptet ger ca 10-15 stycken

100g smör
2 ägg
1½ dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

◊ Sätt ugnen på 200°
◊ Smält smöret
◊ Vispa ägg, socker & vaniljsocker pösigt
◊ Rör ihop mjöl, bakpulver & salt
◊ Häll i mjölken & smöret i äggvispet och blanda
◊ Blanda i mjölblandningen (vispa inte)
◊ Fyll upp till 2/3 i muffinsformar, gärna i muffinsplåt så dom håller sig höga och fina
◊ Grädda i ugnen i ca 15-18 minuter

Idag gjorde jag ju dessutom en liten
äppelfyllning.
∞ Skala, kärna ur och tärna ett äpple
∞ Lägg i en kastrull med lite kanel och råsocker
∞ Låt bli mjukt på ganska hög värme, blanda ev i lite russin
∞ Lägg en "klick" mitt i muffinsformen efter att du lagt i smeten, fyllningen sjunker under gräddning

Jag har gjort med bär, frukt, rabarber, choklad, ja allt möjligt, man kan variera i oändlighet.

Jag gör inte min Creme cheese frosting
söt som den ska vara för jag tycker den är för söt så här kommer mitt recept.

60g mjukt smör
3 dl florsocker
200g philadelphiaost (eller annan färskost)
lite saft från en citron el lime (ev lite skal med)

♦ Vispa smör och florsocker (med en elvisp) krämigt.
♦ Tillsätt citronsaft & färskost och vispa till en slät kräm
♦  Lägg i en spritspåse och förvara i kylen tills garnering

Skolsköterskans Limpa

 
2 limpor
175º i ca 60 minuter

50 g Jäst
7 dl Mjölk
1 dl Sirap (jag använder alltid baksirap)
2 msk Matolja
½ tsk Salt
1 l Rågsikt
1½ dl Rågkross
1½ dl Vetekli
6-7 dl Vetemjöl special

Smula jästen och rör ut i mjölken.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den släpper kanten på bunken.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30-40 minuter)
Ta upp och gör 2 runda limpor och låt dom jäsa på plåten i en halvtimme.
Grädda på nedersta falsen i 175º, ca 1 timme.

Jag sätter alltid på ugnen i god tid på högsta
värme och sen sänker jag när jag sätter in bröden. Då får dom en "skjuts" så dom
blir höga, fina och med en ljuvlig skorpa. Jag kastar oxå alltid in ett par
isbitar när jag ställer in plåten. Jag hade inne mina bröd i ca 45 minuter, sen
stängde jag av ugnen och lät dom stå kvar en kvart.

Pirattårta till Alfred

 
Idag har jag gjort denna tårtan till Alfred. Han har fyllt 4 för någon vecka sen och nu är det dax för barnkalas.
Den är fylld med Jordgubbsmousse och Vaniljkräm med bär
(jag blandar alltid ut min vaniljkräm med grädde när den är färdig och svalnad).
 
Den är spacklad med citronsmörkräm och täckt med marsipan (jag köper min marsipan här).
Alla dekorationerna är av marsipan, till bokstäverna har jag använt dessa bokstavsutstickare, och till siffran denna.
 
I morrn blir det tårtpaus för att på måndag dra igång igen, då blir det Ko-tårta!

Havrekaka med nougat

Havrekaka med nougat

Ugn 200º , 10-15 minuter

200g smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1 msk
bakpulver
2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap

Pensling:
250g nougat

Smält smöret i en stor gryta.

Rör i resten av ingredienserna, och smeta ut i en långpanna.
Grädda i 200º i 10-15 minuter (passa noga!).
När kakan svalnat, smält nougaten i vattenbad och pensla på kakan.
Skär i rutor när nougaten stelnat.

Havretoska

Havretosca i långpanna

Ugn 175º, 20-25 minuter + 10 minuter

150g smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Glasyr (toscan):
150g smör
2 dl socker
6 msk sirap (knappt en deciliter)
3 dl havregryn

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 175º, 20-25 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrulloch värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och gräddayttligare i 10 minuter lite högre upp i ugnen.

Mjuka chokladrutor

 
Mjuka Chokladrutor
 
ugn 200º
300g smör
6dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2½ dl hett vatten
(jag bytade ut ½ dl vatten mot kaffe)
 
Smält smöret i en stor gryta. Blanda i socker & ägg.
Sikta ner dom torra ingredienserna och rör till sist ner vattnet.
Det blir en väldigt lös smet och och det ska det vara.
Häll ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 200 grader.
ca 20-30 minuter, kolla med provsticka

Vit chokladfondant med passionssås

 
Fondanterna:
100 g vit choklad
50 g smör
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg

Passionssås:
4 passionsfrukter
1 dl Turkisk
meze matyoghurt

Gör så här
Hacka eller bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen.
Lägg i chokladen och rör om tills den har smält. Blanda mjöl, bakpulver och salt och
rör ner i chokladblandningen. Tillsätt ett ägg i taget underkraftig omrörning.
Smaksätt ev med rom. Fördela blandningen i 4 smorda och mjölade portionsformar
eller stora muffinsformar. Täck formarna och låt stå i frys minst 2 tim.

Såsen:
Dela passionsfrukterna, gröp ur dem och
blanda med matyoghurt.

Ta fram formarna ca 1 tim innan tillagning. Sätt
ugnen på 225°. Grädda i nedre delen av ugnen 9-10 min.
Stjälp genast upp bakelserna och servera med såsen

Renskavsgryta

 

500 gram Renskav

5 dl rensad kantareller eller trattisar

2 schalottenlökar

smör

2 dl crème fraiche

4 dl matlagningsgrädde

10 enbär (några hela och några krossade) 

Rödvin 

senap

tomatpuré

2 msk lingonsylt

1 Fond du chef kött

Kalvfond

svartpeppar

Idealmjöl

Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.
Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken.
Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt.

Lyft ur och tag åt sidan.
Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.
Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med rödvin, senap, fond och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)
Om grytan är tunn, red av den.
Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.


Piroger

 
Jag bakade pirgogerna på delvis grahamsmjöl och med 2 olika sorters köttfärsfyllningar.
 
Pirogdeg med fullkorn

50 g jäst

5 dl mjölk

50 g smör

2 tsk strösocker (jag tog sirap)

2 tsk salt

5 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten. Tillsätt salt och socker och rör om.

Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg. Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.
Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 5 st större ca 20 cm i diameter och 10 st lite mindre ca 15 cm i diameter.


Lägg på fyllning, som fått svalna något, (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensa med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Fyllning 1
400 g blandfärs

1 påse tacomix

1 liten burk majs

1 röd paprika

1 burk tacosås (mild)

Fyllning 2
400 g blandfärs

1 scharlottenlök

1 liten burk svamp (kantareller)

2 msk tomatpuré

3-4 msk chilisås

1-2 msk kalvfond en skvätt rött vin lite pizzakrydda Salt & peppar


Jag gjorde båda fyllningarna eftersom jag gjorde dubbel sats pirogdeg.
Dom var båda verkligen super smarriga!

 

Sega havrerutor

Sega havrerutor

250g smör eller margarin
1 liter havregryn
5dl vetemjöl
1dl sirap
5dl strösocker
1msk bakpulver
2 ägg

Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta och rör sedan ner resten av ingredienserna.
Bred ut degen jämt på en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda i 175º tills kakan är gyllengul (ca15min)
Skär den i rutor när den svalnat en aning.

Pizzabullar

 
Ca 30-40 st

DEG:
½ dl olivolja, eller annan olja.
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk socker (jag hade baksirap)
1 tsk salt
1 ägg
3 dl grahamsmjöl (om man vill ha helt ljusa bullar ersätter man bara detta med vetemjöl)
10 dl vetemjöl

FYLLNING:
Tomatpuré (går lika bar med ketchup eller chilisås)
Finstrimlad rökt skinka (Går bra med bacon, kokt skinka, salami eller vad man nu har hemma)
Champinjoner & Ananas
Riven ost
Oregano
Uppvispat ägg till pensling
 
Gör så här!
1.
Blanda vatten och olja och värm så att
blandningen blir fingervarm. Smula i jästen, häll i salt och socker. Rör om så
att jästen löser sig. Tillsätt ägget och allt mjöl förutom 2 dl. Arbeta till en
smidig deg. Ta hjälp av líte mer mjöl om så behövs.

2.
Degen ska jäsa i 30 minuter. Arbeta därefter degen på mjölat bakbord.
Dela den mitt itu. Kavla ut till en rektangel, ca ½ cm tjock.
Bred på 1 dl chilisås eller tomatketchup, men lämna ca 1 cm fri på ena långsidan.
Strö på finstrimlad skinka, champinjoner
hackade i mindre bitar och väl avrunnen ananas & ost.
Rulla ihop som en rulltårta. Sätt ugnen på 225 grader.

3.
Skär rullen i ca 2-3 cm tjocka
skivor. Lägg på bakplåt att jäsa i 15-20 minuter. Pensla med ägg.
Strö över oregano och lite flingsalt.

4.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Pizzabullarna är goda både varma och kalla

Sega havrerutor med choklad

 

Det här behöver du:

3 1/2 dl havregryn

5 dl vetemjöl

300 gram smör

2 dl strösocker

1 dl sirap

300 gram valfri choklad (jag hade 200g vit och 100g mörk)

1 nypa salt

Gör så här:

Ta fram smöret i god tid, så att det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa havregrynen tills det blir slätt. Blanda havregryn, mjöl och salt. Vispa smör socker poröst, rör i smörblandningen i havresmeten, varva med sirapen. Grovhacka chokladen och rör sedan ner i smeten Klicka ut i en bakplåtsklädd plåt , jag hade en långpanna.  Väljer du en större form så kortas gräddningstiden ner och tvärtom. Ställ in i mitten på ugnen och låt stå i ca 45- 60 minuter (jag hade 45 min).  Skär upp när kakan svalnat lite, och servera när den svalnat lite ytterligare.


Tårta till Teo

När Teo fyllde 3 år önskade han sig en Bärgar-tårta!
 
Det är ljusa bottnar och sen är det ett lager Limemousse och ett lagar Jordgubbsmousse.
 

Teds tårta!

Till Teds 3 års kalas önskade han sig en Rorri tårta.
 
Tårtan är gjort på ljusa bottnar, ett lager mangomousse (jisses va gott det va!) och ett lager hallonmousse.
Jag har spacklat med citronsmörkräm och täckt med marsipan. Rorri och Anna är inte i marsipan.
 

Div Tårtbilder

Här kommer en del bilder på tårtor jag bakat, ganska skruttiga bilder eftersom jag tagit med mobilen, ofta sent på kvällen så ljuset är ganska dåligt, men ändå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Granola

 
5 dl havregryn
 3 dl dinkelflingor
2 dl valnötter
 2 dl sötmandel
 1,5 dl pumpakärnor
1,5 dl solrosfrön
 
0,75 dl honung
 1 dl koncentrerad äppeljuice
 0,75 Olja
 
1,5 dl torkade bär (Aprikos, tranbär & blåbär)
1 dl Russin
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda grynen med grovt hackade nötter, solrosfrö och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper.
 3. Blanda ihop honung, olja och äppeljuice i en skål och ringla det över grynen. Blanda runt.
4. Rosta grynen i 15-20 minuter och rör om då och då.
 5. Ta ut grynen, låt svalna och blanda dem med den torkade frukten.

Kanel & Kardemummasnurror!

 
Jag testade ett nytt recept, med vaniljkesella i, och det var sjutton dom godaste bullarna jag bakat (och ätit!)
 
50 gram jäst
125 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 gram vaniljkesella
1 dl socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
c.a 12 dl vetemjöl (min deg krävde mer än så)

Fyllning:
175 gram mjukt smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
1 knapp msk mald Kardemumma

Ägg att pensla bullarna med
Pärlsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader och häll detta över jästen så att denna löses upp.

Häll i övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kant.

Låt jäsa i bunken i 30 minuter, till dubbel storlek.

Blanda ingredienserna till fyllningen och sätt ugnen på 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.

Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, c.a 1 cm tjock.

Bred på fyllningen på halva och vik över. Skär ca 3-4 cm remsor och sen ett snitt (så det ser ut som ett par byxor. Snurra båda "benen" och gör en knut, lägg ändarna underst.Låt jäsa ca 45 minuter.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Gulaschsoppa!

 
Min köttfärsgulasch!
Räcker till ca 4 pers
 
6-8 potatisar
1 stor eller 2 små paprikor
1 gul lök
500 g köttfärs
5-6 dl vatten
1 köttbuljong tärning (eller fond du chef)
500 g krossade tomater
2-3 tsk spiskummin
 
Gör så här:
Skala lök och potatis.
Dela och kärna ur paprikan. Skär grönsakerna i tärningar.
Fräs grönsaker och köttfärs i olja eller smör i en gryta eller kastrull.
Tillsätt vatten, fond, krossade tomater och spiskummin.
Koka sakta ca 10 minuter, Smaksätt med salt och peppar.

Servera soppan med gräddfil eller creme fraich och bröd!


Enkel smörkräm (till att spackla tårtor)

 
Smörkräm
(räcker till cirka 10 cupcakes)

115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
Några droppar karamellfärg eller pastafärg

Gör så här:
Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då)
Tillsätt sedan florsockret lite i taget.
Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning.
Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Förslag på smaksättningar:
4 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk päron-, smultron, jordgubb eller annan essens
1-2 msk saft (hallon, jordgubb etc)
3-4 tsk likör (amaretto är supergott, tog då 4 tsk för starkare smak)
4 tsk kaffepulver upplöst i vattnet
60 g smält chokad (lite avsvalnad)
1,5 -2 tsk citronarom


Bärmousse! Hallon / Blåbär / Jordgubbar mm

 
Denna goda moussen har jag gjort som tårtfyllning.
Man kan avända i stort sett vilka bär som helst med dessa måtten.

ca 250 g frysta Bär
1-1½ dl socker
3 gelantinblad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Passera hallon/blåbär genom en finmaskad sil (Jorgubbar räcker att mixa).
Blanda hallonpurén med socker.
Lägg gelantinbladen i blöt.
Vispa grädden rätt hårt.
Värm lite av purén och smält de urkramade gelantinbladen däri.
Blanda med resten av purén (låt svala om det är för varmt).
Blanda i lite av grädden för att sedan blanda i allt.

Pepparkaksbrownie

 
Ingredienser:
100 + 50 g mörk choklad
125 g smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk pepparkakskryddor
(50 g valnötter)

Sätt ugnen på 175 grader
Smält 100 g choklad
Vispa smör, socker och vaniljsocker smidigt
Vispa i ett ägg i taget i smör och socker blandningen
Rör i den smälta chokladen
Sikta i mjöl, kakao och pepparkakskryddor (jag tog det dubbla för att få riktigt mycket pepparkakssmak!)
Hacka choklad och valnötter (jag hoppade valnötterna) grovt och rör i smeten
Bred ut smeten i en form ca 20-25 cm m bakplåtspapper i botten. Släta till ytan
Grädda mitt i ugnen 25-30 min.
Låt svalna och skär dem i rutor.

Julkorv

 
Det är alltså faktiskt inte alls avancerat men man behöver en assistent med köttkvarn och ett korvhorn.
Man maler späcket, river löken, pressar potatisen och sen blandar man bara ihop allt (lämpligtvis i assistenten).

Sen monterar man på korvhornet på assistenten och trär på väl sköljda fjälster, den är det bara att peta (nåja, det var ju lite armstyrka i den där med att trycka ner korvsmeten i hålet...) ner smeten och ta emot korven!
Jag tror nog att man måste vara 2, för en måste trycka ner smeten och en måste ta emot den klara korven.

Pepparkaksmuffins

 
Ingredienser
50 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 ägg
1 1/2 dl mjölk

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor
(jag tar lite mer kryddor än vad som står i receptet, så det blir riktigt mycket pepparkakssmak!) i en bunke.
4. Vispa ihop smör, ägg och mjölk
(jag bytade ut ca hälften av mjölken mot filmjölk och fick något saftigare muffins).
Rör ner smörblandningen i mjölet och rör ihop degen.
Klicka/spritsa i muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Julpannacotta

 
Till pannacottan hade vi smörstekta äpplen med kanel & kardemumma samt
pepparkakskross och en helt underbar vit glögg med äpple & kanel (Herrljunga).

Ingredienser:
2,5 st Gelantinblad
5 dl Grädde
2,5 msk socker
4 kanelstänger
Hel kardemumma
Hela nejlikor
1 Apelsin, skal & saft.

Blötlägg först gelantinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden och sockret tillsammans med kanelstängerna, några kardemummakärnor (ca 10),
några hela nejlikor (ca 3-4 st), skalet från apelsinen (jag skär stora bitar tunt med en kniv i stället för att riva).
Låt det sjuda några minuter, ta sedan av plattan och blanda i apelsinsaften och smält ner gelantinbladen.
Ställ åt sidan och låt det dra i ca 30 miunuter.
Häll upp i formar och kyl i minst 3 timmar.

Tacofylld barkis

Barkis med tacofärs

1 långfranska/barkis
500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
1 liten paprika
1 liten burk majs
10 körsbärstomater
2 dl crème fraiche
1 dl sweet chili (jag hade chilisås i stället)
1-2 dl riven ost

Skär av toppen på brödet och gröp ur innehållet.
Stek köttfärsen, häll på tacokrydda och vatten och fortsätt stek tills vätskan kokat bort.
Häll köttfärsen i brödet.

Tärna paprikan och lägg den ovanpå färsen ihop med majsen och halverade körsbärstomater.
Rör ihop crème fraiche med Chilisås och häll ca hälften av detta ovanpå grönsakerna.
Strö över riven ost och gratinera i 250 grader ca 10 minuter.

Servera med sallad och resten av sweetchilisåsen!

Snabba Frukostfrallor

 
Snabba frukostfrallor
12 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 tsk ljus sirap
1 tsk salt
3 msk olja
1 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl (alt 2 dl grahamsmjöl)
7-8 dl vetemjöl

1 ägg

Smula jästen i en bunke och lös upp den i 37-gradigt vatten.
Tillsätt sirap, salt och olja. Rör ner grahamsmjöl och fint rågmjöl.
Arbeta in vetemjölet, knåda degen tills den blir smidig.

Stjälp upp degen på en bänk och dela den i 12 bitar. Rulla till bullar och lägg på en
bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg. Sätt in plåten i ugnen.
OBS! Ugnen ska vara kall när plåten sätts in.
Sätt ugnen på 200 grader.
Frallorna jäser under tiden ugnen blir varm och är färdiggräddade efter 20-25 minuter

Maraboufudge


Knäck, Havrebollar & Fudge

 
Jag har fått förfrågningar om recepten på julgodiset jag gjorde i går så här
kommer det!

Havrebollar
3 dl
socker
11 dl havregryn
300 g smör eller margarin
2-3 msk O´boy
3 msk
vaniljsocker
½ dl vispgrädde eller mellangrädde
½ dl kallt
kaffe

Blanda alla ingredienserna i en bunke och kör med elvisp i ca 5 minuter
(jag körde med degkrokarna, för förra året fastnade det så mycket i visparna).
Forma till små bollar och rulla i cocos eller pärlsocker

Chokladfudge
200 g Mörk Choklad
180
g Marshmallows
1 burk Kondenserad mjölk (397 g)
2 msk Smör
2 dl
Socker
1 krm Salt

Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Hacka
chokladen i bitar och klipp marshmallowsen i två delar.
Lägg kondenserad mjölk, smör, socker och salt i en kastrull och värm försiktigt under vispning.
Det bränns lätt!
När det börjar småfräsa och bubbla i botten sätter man tiden
på 5 minuter och förtsätter, på medelvärme, att röra i smeten. Ta kastrullen
från värmen och lägg i choklad & marshmallows, rör tills allt har smält.
Häll upp i formen, ställ kallt och låt svalna, skär i bitar.


Knäck
2 dl Vispgrädde
2 dl
Socker
2 dl sirap
1 msk Smör

Häll allt i en kastrull och koka till
den klarar kulprovet
(122 grader, jag använder termometer).

Min kalops

 
Jag använder oftast grytbitar eller en bit högrev, idag blev det
grytbitar.

1 kg Grytbitar (nötkött)
6 st steklökar
6 små
mörötter
8 dl vatten
Salt & Peppar
12 kryddpepparkorn
4
lagerblad
Lite kalvfond
Vetemjöl/Idealmjöl.

Först bryner jag köttet
i 2 stekpannor så det får färg, tillsammans med löken och saltar &
pepprar.
Sen häller jag över allt i en gryta och häller på lite fond,
vattnet, kryddpepparn & lagerbladen.
Sänk värmen och låt det sjuda i ca
en timme. Häll på morötterna och låt dom sjuda med i minst en timme till. Ibland
tar det ännu längre tid innan köttet är mört, jag brukar provsmaka efter 1½
timme och kolla hur det verkar. När köttet är mört reder jag av grytan till en
bra konsistens, idag blev det med idealmjöl men det funkar även med vetemjöl,
maizena eller potatismjöl, bara man rör ut det i lite vatten innan man
reder.

Innan serveringen smakar jag av och idag fick det gå i lite mer
fond och en tesked socker!

Lycka till!

Chokladkladdkakor


Lantbröd med filmjölk


Mina havre-tekakor!


Svärmors skållade limpor

 
Svärmors skållade limpor ger 2 REJÄLA brökakor som räcker i evigheter! Det tar en stund, men man kan göra en massa undertiden det jäser och bakas!

Dag 1 1 kg Rågsikt 2 dl hela linfrön 2 dl kruska kli 1 liter kokhett vatten
Blanda allt torrt, tillsätt vattnet. Rör om väl och täck över, låt stå över natten.

Dag 2 3 pkt Jäst 2 dl fingervarmt vatten 3 tsk salt 2 dl vetegroddar 2dl sirap ca 1 kg vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet tills allt är upplöst. Tillsätt saltet, vete groddarna, och sirapen och rör om. Tillsätt det skållade mjölet lite pö om pö, rör det till en smidig smet. Blanda sist i vetemjölet, inte allt på en gång det kanske inte behövs, det kan också behövas mer, det ska bli lagom fast och lite kladdig.
Låt stå och jäsa i assistenten i ca 2 timmar med handduk över.

Starta maskinen och häll i mjöl efter behov, till en klibbfri deg, ta upp på bakbordet, dela i två delar och baka ut till två limpor som läggs bredvid varandra i en långpanna, lägg på en handduk och låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt in den i 150 grader varm ugn på nedersta falsen i 30 minuter. Höj sedan till 175 grader och flytta upp den till mitten i 70 minuter.

Ta ut bröden och låt svalna.


Pepparkakor

Ingredienser

1 1/2 dl mörk sirap

3 dl socker

200 g smör

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk mald ingefära

1 msk mald kanel

1/2 msk malda nejlikor

1/2 msk mald kardemumma

1 msk bikarbonat

10 dl mjöl

 Häll sirap, socker och smör i en kastrull. Värm tills allt är smält. Tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta samman degen, degen blir ganska lös. Låt den vila över natten. Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och tag ut kakor med mått. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.


Mina lussekatter!

 
50 g Jäst "för söta degar"
150 g Smör
5 dl Mjölk
250 g Kesella
2 dl Socker
½ tsk Salt
ca 17 dl Vetemjöl

Ägg till pensling & Russin
till garnering
Oftast brukar jag ha i stött kardemumma oxå, men det glömde
jag denna gången!

In i ugnen i ca 8 minuter på 225 grader och det blir ca
40 katter!

Kladdkakecupcakes med Vit choklad & Limefrosting

 
Jag gjorde mina i dessa supersöta minimuffinsformarna från Lagerhaus. Det blev ca 30 stycken
 
Kladdkakemuffinsen
2 ägg 2 1/2 dl socker 2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 4 msk kakao 1/2 tsk bakpulver

Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt. Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5-7 minuter (då är dom kladdiga).Ta ut och låt dom svalna ordentligt.

Frostingen (ganache)
1,5 dl grädde
100 g vit choklad
Rivet skal av en lime
 
Värm grädden med chokladen på svag värme tills allt smält (det får inte koka).
Riv i limeskalet och blanda runt.
Ställ kallt och kyl väl (ca 2-3 timmar i kylen)
Vispa upp till önskad konsistens och spritsa på!

Min nya blogg!

Jag tänkte ha denna bloggen till att bara ha recept och bilder på allt jag bakar.
 

RSS 2.0