Mug cake
Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk
Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås
Gör så här : Ta fram 2 koppar, Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna. Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.30 - 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 40 sekunder.
Serveras genast.
Och här är en variant utan nutella.
4 matskedar mjöl
4 matskedar socker
2 matskedar kakao
1 ägg
3 matskedar mjölk
3 matskedar olja
3 teskedar hackad choklad (valfritt)
Ev en skvätt sprit/likör
2 muggar
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en stor mugg. Tillsätt ägget och rör tills allt mixats samman. Häll i mjölken och oljan, fortsätt röra fint.Lägg ner hackad choklad och en skvätt sprit om du vill, rör ordentligt igen.Ställ muggen i mikron och tillaga på högsta värme. Kakan kanske reser sig över kanten men det är okej.
Kör inte för länge, då blir den seg, börja med 1 minut.
Kladdig kladdkaka
Sopbils-tårta!
Fyllda bröd
Jordgubbscheesecake
250 g jordgubbar (Jag tog mer, vill ha mycket jordgubbssmak!)
Syrensaft, igen...
Somrig pavlova!
4 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
1-1½ dl outspädd flädersaft
40-50 g smör
0.25 dl strösocker
2 st äggula
2 st ägg
2. Riv skal från limen och pressa ur saften.
3. Smält smöret och blanda sedan allt i en rostfri bunke (smaka av och ha ev i mer socker)
Tårtbotten "Lika delar"
Tårtbotten Lika delar
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket
2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver
Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.
2 ägg- ca 20 minuter
3-4 ägg- ca 25-30 minuter
5-6 ägg- ca 35-40
Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.
Mina smarriga Petit Chouxer!
Man kan tro att det är jättesvårt att göra och varje gång jag bjuder på dessa smarriga bakverk så blir alla jätte imponerade! Men som sagt, dom är superenkla och man kan ju fylla med vad man vill!
Här kommer receptet på själva "brödet"
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Smält smöret, häll i vattnet och låt blandningen koka upp.
Ta från plattan och vispa ner mjölet tills degen släpper kastrullen.
Rör i ett ägg i taget.
Spritsa ut valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 30 minuter i 175 grader.
Låt dem svalna och klipp sedan av toppen och fyll med vad du vill.
Lägg på toppen som ett lock.
Jag spritsade mina lite avlånga och när dom hade svalnat så fyllde jag med Limemousse och Vit chokladganache.Sen skivade jag jordgubbar och la på, på med locket och ringla över lite smält choklad.
Jag la upp det på ett fat ihop med några chokladdoppade jordgubbar.
Syrénsaft
Jag fick ut 1½ liter saft på detta recept, som sedan ska blandas 1+4.
30 klasar Lila bondsyrén
1 kg Socker
1 l Vatten
30 g Citronsyra
1 Lime & 1 Citron
(Man kan ta bara Citroner eller bara Lime om man vill)
Skölj blomklasarna och rensa dem så bara blommorna blir kvar.
Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig.
Rör i Citronsyran.
Tvätta och skiva citrusfrukterna och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock.
Häll över det kokheta socketvattnet och låt det svalna under lock.
Förvara i kylen i 3 dagar och sila sedan genom en silduk (jag har bara en vanlig sil och det gick alldeles utmärkt!).
Tappa på rena flaskor!
Rabarbermousse
250 gr skalade och tärnade rabarber
1 dl vatten
2 msk socker
2-3 gelantinblad
½ tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelantinbladen
Skala och tärna rabarberna
Lägg i kastrull, häll i vattnet och sockret.
Låt koka 5-10 min tills rabarberna blir mjuka
Häll i vaniljsockret
Krama ut gelantinbladen och låt dom smälta i rabarberkompotten
Låt kallna
Vispa grädden och blanda ihop med rabarbersmeten.
Låt stå kallt i minst 2 timmar
Cake Pops
Det kommer här!
Detta är vad jag har använt.
2 paket fyllda kex
(Denna sorten finns med choklad, citron & cocos oxå och är på 125g/st)
½ paket färskost
(100 g och det är samma typ som Philadelphia)
Mixa kexen till smulor i en matberedare.
Häll i färskosten och mixa till en deg. Börja med lite mindre först så du ser att det blir lagom, blir det för mycket blir det för löst och går inte att rulla kulor.
Rulla degen till små kulor (inte större än en 5-krona!) och ställ in i kyl minst en timme.
Vill man ha Cake Popsen på pinne så tar man exempelvis grillspett,
annars finns det klubbpinnar att köpa hos tex Strössel & Annat.
För att få en lite mer lättarbetad choklad att doppa i kan man smälta i lite cocosfett.
Tryck pinnen i cake popen och doppa i chokladen. Snurra runt så du fått överallt.
Strö lite strössel på innan chokladen stelnar och ställ pinnen i exempelvis ett block oasis.
Har du inte oasis så går det lika bra att fylla en bunke/hink/skål med socker och ställa pinnarna i.
Har man inte pinnar går det lika bra att doppa dom och låta dom stela på ett bakplåtspapper.
Låt cake popsen stelna i kylen.
Smaska i dig dom på direkten, annars går dom alldeles utmärkt att frysa!
Emil tyckte det var riktigt smaskens!
I mina ljusa hade jag citronkex, doppade i vit choklad och strössel.
I dom mörka hade jag chokladkex, lite kakao, doppade i mjölkchoklad men jordgubbsströssel.
Limemousse
(Receptet ger ungefär 2 lager fyllning till en normalstor tårta på 25cm.)
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3-4 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
I en annan bunke vispar du creme fraiche och socker,
på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig.
Tillsätt det rivna limeskalet och rör om.
Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.
Tårtor till två Prinsessor
Torparlyckor
Knappt 3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
150 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser och rulla degen till små bollar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till med en gaffel.
Grädda ca 12-15 min i 175°.
Himmelsbröd
1 dl mjölk
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme.
Degen skall bara jäsa en gång. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl.
Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm. Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter.
Låt svalna UTAN bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Macroner / Macrons
Macarons /Makroner
Receptet ger ca 50 st (enkla, om de spritsas som femkronor)
170 g florsocker (knappt 3dl)
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
Ev lite karamellfärg
Ev smaksättning
Gör så här:
Väg upp florsockret.
Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan (ev tillsammans med lite färg och arom).
Blanda tills du har en jämn smet. Spritsa rundlar, knappt stora som femkronor på bakplåtspappret. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°c. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 min. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från mattan/bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Jag väger alla mina ingredienser och sen hade jag i lite gul karamellfärg och vaniljpulver.
Jag har även hittat den absolut enklaste och godaste smörkrämen!
Smörkräm
300 g Rumsvarmt smör
En burk kondenserad mjölk
Vispa det mjuka smöret kraftigt med elvisp och tillsätt sedan den kondenserade mjölken. Jag hade i lite vanlijpulver och även där liiite gul karamellfärg. Det blir som en kola/vanlijsmörkräm.
Den passar sen alldeles utmärkt att spackla tårtor med (innan man lägger på marsipan eller sockerpasta tex) Min smörkräm skar sig första gången men det gör inget, det är lätt att "rädda", vispa upp en liten klick rumsvarmt smör på nytt och klicka sedan i den "misslyckade" smörkrämen, en matsked i taget.
Knäckebröd
här hemma och sen dess har jag bakat flera plåtar och även exprimenterat en del
med receptet med mycket lyckat resultat!
Här kommer ursprungsreceptet.
Fröigt knäckebröd
2½ dl Majsmjöl
½ dl Solrosfrön
½ dl Pumpakärnor
½ dl Sesamfrön
½ dl Linförn
½ dl Olivolja
2½ dl Varmt vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser utom saltet.
Igår och idag har jag testat med detta istället.
Fullkornsknäcke
2½ dl Grahamsmjöl (el grovt rågmjöl)
½ dl Vetekross
½ dl Rågkross
½ dl Linfrön
½ dl Sesamfrön
½ dl Olivolja
2½ dl Varmt vatten
Flingsalt
Supergott det med!
Solrosfrallor & Durumbröd
3 g jäst
300 g - 3 dl kallt vatten
390 g - 6 ½ dl rågsikt
1-1½ tsk g salt
20 g - 1 msk honung
solrosfrön eller andra frön till utbakning
På kvällen
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt ungefär i mitten av ugnen (+ ev en i nedre delen för isbiten). Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik en gång på längden så att fomen påminner om en baguette. Pensla degen med vatten och strö på ordentligt med solrosfrön och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Dela degen i 4-5 cm breda bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Det ska bli 8-10 bröd totalt. Låt papperet glida in på plåten med hjälp av en skärbräda, plåt eller bricka och spruta in i ugnen med en blomspruta eller lägg några isbitar på den understa påten. Sänk värmen till 250° (jag sänker dock alltid till 225 eftersom min ugn bränner så mycket ovanifrån) och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler.
Durumvetebröd
3 g - 3 krm jäst
3 dl - 300 g kallt vatten
Boeuf Bourguignon
Det här behöver du
1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morot/morötter
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
10 st smålökar, ca, gärna steklökar
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon
Salt & peppar
Tillagning
1.
2.
uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet
skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3.
4.
5.
(konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i
strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6.
smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7.
Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer
salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt
potatis, ris & en fräch sallad.
Smarrig kasslergratäng
Du behöver:
Ris
Kassler
Fryst mix, Ärtor/majs/paprika
Beanaisesåspulver (en såndär 3 pack)
Riven ost.
Jag kokar alltid mitt ris i ugnen, superduper smidigt och perfekt när man gör denna gratäng,
Koka riset direkt i ugnsformen
(häll på kokande vatten in i ugnen i 20 minuter på 200 grader med lock eller något annat ovanpå, typ en plåt.)
Gör beasåsen som det står på paketen (något lösare)
När riset nästan är klart tar man ut det, blandar med lite grönsaksmix.
Lägger stavad kassler uppe på och häller över såsen.
Ost på toppen och ställ tillbaka tills osten smält och fått lite färg.
Extra festligt blir det
med en smarrig sallad till!
Mörk & Vit chokladmousse
Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
4 st ägg
2 msk honung
Vit chokladmousse
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt (creme fraiche)
Blåbär/hallon, till garnering
Gör så här
1. Smält chokladen i vattenbad, separera gulorna och rör ner gulorna och honungen i den smälta chokladen.
2. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i chokladsmeten.
3. Smält vit choklad i vattenbad, låt svalna lite, rör ner yoghurten och den vispade grädden.
4. Tag fram serveringsglas och fyll först med mörk chokladmousse, sen vit chokladmousse, varva och avsluta med den vita moussen.
5. Ställ i kylen minst 2 timmar. Servera med färska hallon.
Som sagt, himmelskt gott och inte alls så sött som man kan tänka sig, eftersom där inte är något tillsatt socker alls.
American Pancakes
(jag gjorde dubbelsats...)
Ingredienser
1 ägg
2½ dl mjölk
2 msk smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker
½ tsk salt
Gör så här
Vispa samman ägget och mjölken.
Smält smöret och vispa ner det i mjölkblandningen.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Rör ner mjölblandningen i mjölkblandningen.
Stek i plättjärn eller i stekpanna, det går precis lika bra för de flyter inte ut.
Jag hällde i knappt 0,5 dl till varje plätt.
Kolapannacotta
6 st
2 dl kondenserad mjölk (konservburk)
3 dl vispgrädde
2 gelantinblad
1 krm vaniljpulver alt. en urskrapad vaniljstång
Äpplen
Smör
Råsocker
Kanel
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i vatten.
Koka upp grädden, kondenserad mjölk.
Strax innan serveringen så tärna några äpplen och stek ihop med lite råsocker, kanel
(jag hade dessutom på lite malen kardemumma och det var mums!) tills äpplena är mjuka.
Mammas goda äppelpaj!
5-6 äpplen
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
(kanel)
Smält smöret, rör ner mjöl blandat med bakpulver och socker. Lägg skalade och klyftade äpplen i en form, (jag strör över lite potatismjöl & kanel) och bred smeten över äpplena.
175-200º 30-45 minuter.
Mamma & Jag dubblar alltid detta receptet. Lycka till!
Ljuvlig äppelkräm
Äpplen (ca 1 liter skalade äpplen i bitar)
4 dl vatten
ca 1/2 dl socker (råsocker)
2 msk potatismjöl
2-3 kanelstänger
½-1 tsk vaniljpulver
Skala äpplena, kärna ur och skär dem i bitar.
Koka frukten mjuk med vatten, socker, kanelstång & vaniljpulver.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.
Tag kastrullen från värmen. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning.
Krämen ska sedan bara koka upp. Häll upp den och sockra på ytan så att den inte skinnar sig.
Nästa gång måste jag dubbla eller trippla receptet för det tog slut fort och vi hade gärna tagit mer, allihopa...
Kotårta!
Torparlimpa
En långpanna, Ugn 150º
Du behöver:
1 liter Filmjölk
19-20 dl Rågsikt
2 msk Bikarbonat
2,½ dl Sirap (brödsirap)
ca 4 nävar olika frön
(Jag använde Solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, vete & rågkross)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150º
Värm filmjölken till 37º
Blanda dom torra ingredienserna i en skål
Rör i sirapen i den uppvärmda filmjölken och rör ner i mjölblandningen.
Bred ut i en bakplåtspappersklädd plåt med kant (långpanna)
Grädda i ca 50 minuter.
Stäng av ugnen och låt stå i 10 minuter till innan du tar ut den.
Päronmousse & Chokladmousse
5 gelatinblad
1 burk konserverade päron, ca 800 gr (varav ca 500 gr päron).
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
(ev. päronessens, 30 droppar)
grön färg (karamell- eller pastafärg)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll bort sockerlagen o mixa päronen till en slät kräm eller en "ojämnare" kräm om man vill ha lite bitar i.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på spisen tillsammans med ca 0.5 dl av de mixade päronen och sockret. När gelatinet smält häller man tillbaka det ner i päronkrämen och tillsätter ev päronessensen o grön färg (jag har inte i varken essens eller färg, det behövs absolut inte och jag försöker håla mig till så lite tillsatser som möjligt i mina tårtor).
Rör till sist i hop päronkrämen och grädden.
Nyttig Filmjölkslimpa
4½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl mandlar eller nötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2½ dl grovt rågmjöl eller rågsikt
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
Så här gör du:
Hacka nötter och frukt grovt och blanda med övriga torra ingredienser.
Klä en avlång form med bakplåtspapper så att ändarna sticker ut och fyll den med
smeten, strö lite havregryn eller frön ovanpå. Grädda i 45 - 60 minuter i 200° i ugnens mitt.
Nu gör inte jag precis efter receptet (som vanligt...).
Jag hade ingen annan torkad frukt förutom russin, men det hade jag massor av.
kan ju undra varför jag valde denna limpan....) men jag hade yoghurt!
Cupcakes med äpple & kanel
Detta receptet ger ca 10-15 stycken
100g smör
2 ägg
1½ dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
◊ Sätt ugnen på 200°
◊ Smält smöret
◊ Vispa ägg, socker & vaniljsocker pösigt
◊ Rör ihop mjöl, bakpulver & salt
◊ Häll i mjölken & smöret i äggvispet och blanda
◊ Blanda i mjölblandningen (vispa inte)
◊ Fyll upp till 2/3 i muffinsformar, gärna i muffinsplåt så dom håller sig höga och fina
◊ Grädda i ugnen i ca 15-18 minuter
Idag gjorde jag ju dessutom en liten
äppelfyllning.
∞ Skala, kärna ur och tärna ett äpple
∞ Lägg i en kastrull med lite kanel och råsocker
∞ Låt bli mjukt på ganska hög värme, blanda ev i lite russin
∞ Lägg en "klick" mitt i muffinsformen efter att du lagt i smeten, fyllningen sjunker under gräddning
Jag har gjort med bär, frukt, rabarber, choklad, ja allt möjligt, man kan variera i oändlighet.
Jag gör inte min Creme cheese frosting så
söt som den ska vara för jag tycker den är för söt så här kommer mitt recept.
60g mjukt smör
3 dl florsocker
200g philadelphiaost (eller annan färskost)
lite saft från en citron el lime (ev lite skal med)
♦ Vispa smör och florsocker (med en elvisp) krämigt.
♦ Tillsätt citronsaft & färskost och vispa till en slät kräm
♦ Lägg i en spritspåse och förvara i kylen tills garnering
Skolsköterskans Limpa
175º i ca 60 minuter
50 g Jäst
7 dl Mjölk
1 dl Sirap (jag använder alltid baksirap)
2 msk Matolja
½ tsk Salt
1 l Rågsikt
1½ dl Rågkross
1½ dl Vetekli
6-7 dl Vetemjöl special
Smula jästen och rör ut i mjölken.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den släpper kanten på bunken.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30-40 minuter)
Ta upp och gör 2 runda limpor och låt dom jäsa på plåten i en halvtimme.
Grädda på nedersta falsen i 175º, ca 1 timme.
Jag sätter alltid på ugnen i god tid på högsta
värme och sen sänker jag när jag sätter in bröden. Då får dom en "skjuts" så dom
blir höga, fina och med en ljuvlig skorpa. Jag kastar oxå alltid in ett par
isbitar när jag ställer in plåten. Jag hade inne mina bröd i ca 45 minuter, sen
stängde jag av ugnen och lät dom stå kvar en kvart.
Pirattårta till Alfred
Havrekaka med nougat
Ugn 200º , 10-15 minuter
200g smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1 msk
bakpulver
2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap
Pensling:
250g nougat
Smält smöret i en stor gryta.
Rör i resten av ingredienserna, och smeta ut i en långpanna.
Grädda i 200º i 10-15 minuter (passa noga!).
När kakan svalnat, smält nougaten i vattenbad och pensla på kakan.
Skär i rutor när nougaten stelnat.
Havretoska
Ugn 175º, 20-25 minuter + 10 minuter
150g smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr (toscan):
150g smör
2 dl socker
6 msk sirap (knappt en deciliter)
3 dl havregryn
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 175º, 20-25 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrulloch värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och gräddayttligare i 10 minuter lite högre upp i ugnen.
Mjuka chokladrutor
Vit chokladfondant med passionssås
100 g vit choklad
50 g smör
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
Passionssås:
4 passionsfrukter
1 dl Turkisk
meze matyoghurt
Gör så här
Hacka eller bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen.
rör ner i chokladblandningen. Tillsätt ett ägg i taget underkraftig omrörning.
Smaksätt ev med rom. Fördela blandningen i 4 smorda och mjölade portionsformar
eller stora muffinsformar. Täck formarna och låt stå i frys minst 2 tim.
Såsen:
Dela passionsfrukterna, gröp ur dem och
blanda med matyoghurt.
Ta fram formarna ca 1 tim innan tillagning. Sätt
ugnen på 225°. Grädda i nedre delen av ugnen 9-10 min.
Stjälp genast upp bakelserna och servera med såsen
Renskavsgryta
500 gram Renskav
5 dl rensad kantareller eller trattisar
2 schalottenlökar
smör
2 dl crème fraiche
4 dl matlagningsgrädde
10 enbär (några hela och några krossade)
Rödvin
senap
tomatpuré
2 msk lingonsylt
1 Fond du chef kött
Kalvfond
svartpeppar
Idealmjöl
Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.
Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken.
Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt.
Lyft ur och tag åt sidan.
Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.
Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med rödvin, senap, fond och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)
Om grytan är tunn, red av den.
Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.
Piroger
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
2 tsk strösocker (jag tog sirap)
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten. Tillsätt salt och socker och rör om.
Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg. Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.
Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 5 st större ca 20 cm i diameter och 10 st lite mindre ca 15 cm i diameter.
Lägg på fyllning, som fått svalna något, (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensa med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.
Fyllning 1
400 g blandfärs
1 påse tacomix
1 liten burk majs
1 röd paprika
1 burk tacosås (mild)
Fyllning 2
400 g blandfärs
1 scharlottenlök
1 liten burk svamp (kantareller)
2 msk tomatpuré
3-4 msk chilisås
1-2 msk kalvfond en skvätt rött vin lite pizzakrydda Salt & peppar
Jag gjorde båda fyllningarna eftersom jag gjorde dubbel sats pirogdeg.
Dom var båda verkligen super smarriga!
Sega havrerutor
250g smör eller margarin
1 liter havregryn
5dl vetemjöl
1dl sirap
5dl strösocker
1msk bakpulver
2 ägg
Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta och rör sedan ner resten av ingredienserna.
Bred ut degen jämt på en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda i 175º tills kakan är gyllengul (ca15min)
Skär den i rutor när den svalnat en aning.
Pizzabullar
DEG:
½ dl olivolja, eller annan olja.
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk socker (jag hade baksirap)
1 tsk salt
1 ägg
3 dl grahamsmjöl (om man vill ha helt ljusa bullar ersätter man bara detta med vetemjöl)
10 dl vetemjöl
FYLLNING:
Tomatpuré (går lika bar med ketchup eller chilisås)
Finstrimlad rökt skinka (Går bra med bacon, kokt skinka, salami eller vad man nu har hemma)
Champinjoner & Ananas
Riven ost
Oregano
Uppvispat ägg till pensling
1.
blandningen blir fingervarm. Smula i jästen, häll i salt och socker. Rör om så
att jästen löser sig. Tillsätt ägget och allt mjöl förutom 2 dl. Arbeta till en
smidig deg. Ta hjälp av líte mer mjöl om så behövs.
2.
hackade i mindre bitar och väl avrunnen ananas & ost.
3.
skivor. Lägg på bakplåt att jäsa i 15-20 minuter. Pensla med ägg.
Strö över oregano och lite flingsalt.
4.
Pizzabullarna är goda både varma och kalla
Sega havrerutor med choklad
Det här behöver du:
3 1/2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
300 gram smör
2 dl strösocker
1 dl sirap
300 gram valfri choklad (jag hade 200g vit och 100g mörk)
1 nypa salt
Gör så här:
Ta fram smöret i god tid, så att det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa havregrynen tills det blir slätt. Blanda havregryn, mjöl och salt. Vispa smör socker poröst, rör i smörblandningen i havresmeten, varva med sirapen. Grovhacka chokladen och rör sedan ner i smeten Klicka ut i en bakplåtsklädd plåt , jag hade en långpanna. Väljer du en större form så kortas gräddningstiden ner och tvärtom. Ställ in i mitten på ugnen och låt stå i ca 45- 60 minuter (jag hade 45 min). Skär upp när kakan svalnat lite, och servera när den svalnat lite ytterligare.
Tårta till Teo
Teds tårta!
Div Tårtbilder
Granola
3 dl dinkelflingor
2 dl sötmandel
1,5 dl pumpakärnor
0,75 dl honung
1 dl koncentrerad äppeljuice
0,75 Olja
1,5 dl torkade bär (Aprikos, tranbär & blåbär)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda grynen med grovt hackade nötter, solrosfrö och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop honung, olja och äppeljuice i en skål och ringla det över grynen. Blanda runt.
4. Rosta grynen i 15-20 minuter och rör om då och då.
5. Ta ut grynen, låt svalna och blanda dem med den torkade frukten.
Kanel & Kardemummasnurror!
125 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 gram vaniljkesella
1 dl socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
c.a 12 dl vetemjöl (min deg krävde mer än så)
Fyllning:
175 gram mjukt smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
Ägg att pensla bullarna med
Pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll detta över jästen så att denna löses upp.
Häll i övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kant.
Låt jäsa i bunken i 30 minuter, till dubbel storlek.
Blanda ingredienserna till fyllningen och sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, c.a 1 cm tjock.
Bred på fyllningen på halva och vik över. Skär ca 3-4 cm remsor och sen ett snitt (så det ser ut som ett par byxor. Snurra båda "benen" och gör en knut, lägg ändarna underst.Låt jäsa ca 45 minuter.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Gulaschsoppa!
Servera soppan med gräddfil eller creme fraich och bröd!
Enkel smörkräm (till att spackla tårtor)
(räcker till cirka 10 cupcakes)
115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
Några droppar karamellfärg eller pastafärg
Gör så här:
Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då)
Tillsätt sedan florsockret lite i taget.
Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning.
Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.
Förslag på smaksättningar:
4 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk päron-, smultron, jordgubb eller annan essens
1-2 msk saft (hallon, jordgubb etc)
3-4 tsk likör (amaretto är supergott, tog då 4 tsk för starkare smak)
4 tsk kaffepulver upplöst i vattnet
60 g smält chokad (lite avsvalnad)
1,5 -2 tsk citronarom
Bärmousse! Hallon / Blåbär / Jordgubbar mm
Man kan avända i stort sett vilka bär som helst med dessa måtten.
ca 250 g frysta Bär
Gör så här:
Passera hallon/blåbär genom en finmaskad sil (Jorgubbar räcker att mixa).
Blanda hallonpurén med socker.
Lägg gelantinbladen i blöt.
Vispa grädden rätt hårt.
Värm lite av purén och smält de urkramade gelantinbladen däri.
Blanda med resten av purén (låt svala om det är för varmt).
Blanda i lite av grädden för att sedan blanda i allt.
Pepparkaksbrownie
100 + 50 g mörk choklad
125 g smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk pepparkakskryddor
(50 g valnötter)
Sätt ugnen på 175 grader
Smält 100 g choklad
Vispa smör, socker och vaniljsocker smidigt
Vispa i ett ägg i taget i smör och socker blandningen
Rör i den smälta chokladen
Sikta i mjöl, kakao och pepparkakskryddor (jag tog det dubbla för att få riktigt mycket pepparkakssmak!)
Hacka choklad och valnötter (jag hoppade valnötterna) grovt och rör i smeten
Bred ut smeten i en form ca 20-25 cm m bakplåtspapper i botten. Släta till ytan
Grädda mitt i ugnen 25-30 min.
Låt svalna och skär dem i rutor.
Julkorv
Man maler späcket, river löken, pressar potatisen och sen blandar man bara ihop allt (lämpligtvis i assistenten).
Sen monterar man på korvhornet på assistenten och trär på väl sköljda fjälster, den är det bara att peta (nåja, det var ju lite armstyrka i den där med att trycka ner korvsmeten i hålet...) ner smeten och ta emot korven!
Jag tror nog att man måste vara 2, för en måste trycka ner smeten och en måste ta emot den klara korven.
Pepparkaksmuffins
50 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor
(jag tar lite mer kryddor än vad som står i receptet, så det blir riktigt mycket pepparkakssmak!) i en bunke.
4. Vispa ihop smör, ägg och mjölk
Rör ner smörblandningen i mjölet och rör ihop degen.
Klicka/spritsa i muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Julpannacotta
pepparkakskross och en helt underbar vit glögg med äpple & kanel (Herrljunga).
Ingredienser:
2,5 st Gelantinblad
5 dl Grädde
2,5 msk socker
4 kanelstänger
Hel kardemumma
Hela nejlikor
1 Apelsin, skal & saft.
Blötlägg först gelantinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden och sockret tillsammans med kanelstängerna, några kardemummakärnor (ca 10),
några hela nejlikor (ca 3-4 st), skalet från apelsinen (jag skär stora bitar tunt med en kniv i stället för att riva).
Låt det sjuda några minuter, ta sedan av plattan och blanda i apelsinsaften och smält ner gelantinbladen.
Ställ åt sidan och låt det dra i ca 30 miunuter.
Häll upp i formar och kyl i minst 3 timmar.
Tacofylld barkis
1 långfranska/barkis
500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
1 liten paprika
1 liten burk majs
10 körsbärstomater
2 dl crème fraiche
1 dl sweet chili (jag hade chilisås i stället)
1-2 dl riven ost
Skär av toppen på brödet och gröp ur innehållet.
Tärna paprikan och lägg den ovanpå färsen ihop med majsen och halverade körsbärstomater.
Servera med sallad och resten av sweetchilisåsen!
Snabba Frukostfrallor
12 st
50 g jäst
4 dl vatten
1 tsk ljus sirap
1 tsk salt
3 msk olja
1 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl (alt 2 dl grahamsmjöl)
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
Smula jästen i en bunke och lös upp den i 37-gradigt vatten.
Stjälp upp degen på en bänk och dela den i 12 bitar. Rulla till bullar och lägg på en
bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg. Sätt in plåten i ugnen.
Maraboufudge
Knäck, Havrebollar & Fudge
kommer det!
Havrebollar
3 dl
socker
11 dl havregryn
300 g smör eller margarin
2-3 msk O´boy
3 msk
vaniljsocker
½ dl vispgrädde eller mellangrädde
½ dl kallt
kaffe
Blanda alla ingredienserna i en bunke och kör med elvisp i ca 5 minuter
(jag körde med degkrokarna, för förra året fastnade det så mycket i visparna).
Forma till små bollar och rulla i cocos eller pärlsocker
Chokladfudge
200 g Mörk Choklad
180
g Marshmallows
1 burk Kondenserad mjölk (397 g)
2 msk Smör
2 dl
Socker
1 krm Salt
Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Hacka
chokladen i bitar och klipp marshmallowsen i två delar.
Lägg kondenserad mjölk, smör, socker och salt i en kastrull och värm försiktigt under vispning.
Det bränns lätt!
När det börjar småfräsa och bubbla i botten sätter man tiden
på 5 minuter och förtsätter, på medelvärme, att röra i smeten. Ta kastrullen
från värmen och lägg i choklad & marshmallows, rör tills allt har smält.
Häll upp i formen, ställ kallt och låt svalna, skär i bitar.
Knäck
2 dl Vispgrädde
2 dl
Socker
2 dl sirap
1 msk Smör
Häll allt i en kastrull och koka till
den klarar kulprovet
(122 grader, jag använder termometer).
Min kalops
grytbitar.
1 kg Grytbitar (nötkött)
6 st steklökar
6 små
mörötter
8 dl vatten
Salt & Peppar
12 kryddpepparkorn
4
lagerblad
Lite kalvfond
Vetemjöl/Idealmjöl.
Först bryner jag köttet
i 2 stekpannor så det får färg, tillsammans med löken och saltar &
pepprar.
Sen häller jag över allt i en gryta och häller på lite fond,
vattnet, kryddpepparn & lagerbladen.
Sänk värmen och låt det sjuda i ca
en timme. Häll på morötterna och låt dom sjuda med i minst en timme till. Ibland
tar det ännu längre tid innan köttet är mört, jag brukar provsmaka efter 1½
timme och kolla hur det verkar. När köttet är mört reder jag av grytan till en
bra konsistens, idag blev det med idealmjöl men det funkar även med vetemjöl,
maizena eller potatismjöl, bara man rör ut det i lite vatten innan man
reder.
Innan serveringen smakar jag av och idag fick det gå i lite mer
fond och en tesked socker!
Lycka till!
Chokladkladdkakor
Lantbröd med filmjölk
Mina havre-tekakor!
Svärmors skållade limpor
Dag 1 1 kg Rågsikt 2 dl hela linfrön 2 dl kruska kli 1 liter kokhett vatten
Blanda allt torrt, tillsätt vattnet. Rör om väl och täck över, låt stå över natten.
Dag 2 3 pkt Jäst 2 dl fingervarmt vatten 3 tsk salt 2 dl vetegroddar 2dl sirap ca 1 kg vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet tills allt är upplöst. Tillsätt saltet, vete groddarna, och sirapen och rör om. Tillsätt det skållade mjölet lite pö om pö, rör det till en smidig smet. Blanda sist i vetemjölet, inte allt på en gång det kanske inte behövs, det kan också behövas mer, det ska bli lagom fast och lite kladdig.
Låt stå och jäsa i assistenten i ca 2 timmar med handduk över.
Starta maskinen och häll i mjöl efter behov, till en klibbfri deg, ta upp på bakbordet, dela i två delar och baka ut till två limpor som läggs bredvid varandra i en långpanna, lägg på en handduk och låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt in den i 150 grader varm ugn på nedersta falsen i 30 minuter. Höj sedan till 175 grader och flytta upp den till mitten i 70 minuter.
Ta ut bröden och låt svalna.
Pepparkakor
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl socker
200 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
10 dl mjöl
Häll sirap, socker och smör i en kastrull. Värm tills allt är smält. Tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta samman degen, degen blir ganska lös. Låt den vila över natten. Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och tag ut kakor med mått. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.
Mina lussekatter!
150 g Smör
5 dl Mjölk
250 g Kesella
2 dl Socker
½ tsk Salt
ca 17 dl Vetemjöl
Ägg till pensling & Russin
till garnering
Oftast brukar jag ha i stött kardemumma oxå, men det glömde
jag denna gången!
In i ugnen i ca 8 minuter på 225 grader och det blir ca
40 katter!
Kladdkakecupcakes med Vit choklad & Limefrosting
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt. Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5-7 minuter (då är dom kladdiga).Ta ut och låt dom svalna ordentligt.